Skal man vælge international eller spansk skole?
Det er et af disse spørgsmål, der altid bliver diskuteret af herboende forældre i Facebook-grupperne. Nogle foretrækker en international, og andre foretrækker en spansk skole, og tjah… det kommer jo an på, hvilke krav og ønsker, man har til sit barns skole samt hvor længe man planlægger at bo hernede.
Herunder har jeg skrevet lidt om, hvordan tingene foregår i vores spanske skole, for måske at aflive nogle af myterne om de strenge, spanske folkeskoler.
Danske børn i en spansk skole
Vi valgte at sætte vores børn i en helt almindelig, spansk kommuneskole. Dette gjorde vi med baggrund i, at det er vores plan at bo i Spanien i mange, mange år. Derfor skal vores børn gå i skole med helt almindelige spanske børn og have det samme pensum. Desuden var det vigtigt for os at give vores børn mulighed for at få legekammerater i lokalområdet, hvilket der er størst chance for, når man sætter børnene i en skole tæt på hjemmet.
Det er teoretisk set gratis at have sin børn i en spansk kommuneskole. Man bliver dog løbende mødt med (mindre) omkostninger, såsom 30 euro til materialer til skolestart, 7 euro til biografudflugt og så videre.
Der er nogle meget markante forskelle imellem en spansk skole og folkeskolen, som man kender den fra Danmark. Én af de helt store forskelle er de høje mure og ‘den lukkede skole’, som man også kan læse et par skræmmehistorier om, rundt omkring på nettet. På vores skole åbner den store port kl. 9.00, og så har man 10 minutter til at gå ind i skolegården og aflevere sit barn. I infantile (3-5 år) må man gå helt ind i klassen og aflevere sit barn. Men i de højere klasser, skal barnet selv gå ind i skolebygningen, og forældrene skal sige farvel i skolegården. Kommer man for sent – dvs. efter at porten er lukket – skal man gå ind via administrationen, og jeg har hørt (men ikke prøvet endnu), at børnene skal vente indtil næste time starter, med at komme ind i klassen.
I starten var børnene meget nervøse for at komme for sent, for tænk nu hvis de skulle have skældud og sidde og vente udenfor klassen. Efterhånden som de har mødt vores flinke og rare skoleinspektør og lært skolen at kende, er dette ikke et skrækbillede mere 🙂
Når man skal afhente sine børn, foregår det på samme måde ved at porten bliver åbnet kl. 14.00 og lukkes kl. 14.10. Alle forældrene står derfor i en klynge udenfor porten og går allesammen ind på samme tid. Herefter står forældrene pænt i skolegården og venter på at børnene kommer ud af klasserne.
Det er et sjovt syn at se den store klynge af forældre udenfor skolen, og når besøgende fra Danmark har været med henne at hente børn, har de altid grint af dette syn.
Der er mulighed for at tilkøbe ‘comedor’. Det er en slags SFO, hvor børnene kan få lov at blive på skolens område indtil senere på eftermiddagen, og hvor børnene spiser en varm frokost på skolen. Der er også mulighed for at melde sine børn til nogle fritidsaktiviteter, der foregår om eftermiddagen, inden man afhenter. Dette har vi dog ikke prøvet endnu.
Hej Blog Uno
Jeg har fået en kommentar omkring at det er i spansk lovgivning at forældre skal aflevere børnene i skole .. er det rigtigt ? Eller er det bare en kutyme fordi der er den her korte tidsrum , hvor børnene kan blive afleveret , så forældrene følger børnene i skole for at sikre sig at de kommer ind ?
Jeg tror at der er noget lovgivning der siger, at forældre skal aflevere og hente – medmindre man skriftligt erklærer, at barnet må gå selv hjem fra skole. Jeg ser et par ældre børn, der går selv, men de fleste bliver hentet.
Mvh. Sarah
Hej Sarah,
Fantastisk med denne blok, helt fantastisk med det overskud, som vi kan få lov til at gøre brug af og dermed blive klogere og komme tættere på, at turde at tage springet ;-D
Min datter på 9 år og jeg, har også et ønske om at bo i dejlige Torremolinos. Vi rejste og boede 4 forskellige steder i Spanien i en hel måned forrige november for, at mærke hvor vi helst ville bo. Vi faldt absolut for Torremolinos, hvor vi nu har boet i 3 omgange – her ligger der også en skole, hvor vi var så heldige, at få lov til, at komme ind i skolegården, mens der var børn til fritids undervisning i rulleskøjtning efter skole. Denne skole er med et tilhørende “gymnasium/highscool/videreuddannelse” efter folkeskolen, beliggende lige på den anden side af vejen. Må jeg spørge om det er den skole dine børn går på?
Jeg har læst et par gamle artikler om, at det kan være svært for danske børn, at gå i en ren spansk klasse på en ren spansk skole. De skriver grunden til det er pga det dårlige spanske sprog i starten og deres udlandske udseende og det at de er udlændinge. De danske børn kan tit opleve at blive mobbet, særligt hvis de starter alene, uden f.eks søskende, kan det være svært for dem. Mit indtryk af det du skriver om jeres børn i den spanske skole i Torremolinos, er at I kun oplever det positivt og, at det ikke har været et problem for jeres børn, er det et rigtigt indtryk?
Det første halve år hvor jeres børn ikke kunne sproget, gik det da fint med de spanske børn, var de søde ved jeres danske børn eller var det lidt svært for dem i starten?
Ser meget frem til at høre fra jer 🙂
Mvh Anniqa
Hej Anniqa.
Den skole, du nævner, lyder som ‘Palma de Mallorca’. Der skal min søn hen om et år (når han bliver så gammel at hans nuværende skole ikke går derop), men det er altså ikke der, de går
Som du kan læse i forskellige indlæg på bloggen, har mine børn ikke haft problemer med mobning. De er blevet taget rigtig godt imod af både lærere og spanske kammerater – men som jeg også har skrevet, kræver det at man arbejder på at lære sproget og hjælper børnene med lektier hver eneste dag, så de hurtigt kan lære sproget.
Mine børn har haft hinanden, ja, men i starten gik de i to forskellige ‘afdelinger’ og var heller ikke sammen i frikvarterene. Og det gik fint 🙂
I det første halve år var det selvfølgelig sværere, men der går jo ikke længe indtil børnene kan de første par ord, og ofte leger børn jo uden at tale så meget sammen.
Mvh. Sarah
Hej
Jeg har 3 børn på spansk kommune skole i Altea. Her er de sat i helt almindelig klasser. Men 4 gange om ugen bliver de taget ud af klassen 1-2 timer og får spansk undervisning og så følger de ellers klassen alle de andre timer.
På den måde har de lært utrolig meget spansk
Dejligt at høre. Det gør nemlig en stor forskel, når børnene kan spansk.
Mvh. Sarah
Hej Blog Uno,
Først og fremmest vil jeg rose en fantastisk blok du har. Vi er en familie på 4, med børn på 2 og 7 som flytter til Costa del sol jan 2020 for at få noget mere familietid. Vi ved ikke helt hvor, men har fra flere hørt rigtig godt om Benalmádena . Vi er lidt i tvivl hvor lang tid børnenes skoledag er, vi vil gerne have dem i spansk skole som jer og du skriver fra kl.9-14 hvilket ville være helt perfekt for os, da vi er selvstændige, og satser på kun at arbejde fra kl.9-14. Jeg har dog flere steder læst/hørt at børnene er i skole fra 9-13(14) derefter siesta og så igen fra kl.15.30 -17. Er det forskelligt fra sted til sted, ved du det ? eller hvordan fungere det ? og endnu engang tak for en fantastisk blog
Hej Jens.
Jeg tror, at det kommer an på skolen, men jeg har hørt, at i de små klasser går man i skole fra 9 til 14 og så i de større klasser skal man måske holde siesta og være i skole igen om eftermiddagen.
Min søn (på 12) rykker op på ‘Instituto’ efter sommeren, og så begynder han at skulle gå i skole fra 9 til 15 hver dag.
Ja, Benalmádena er en god by – men det er meget individuelt hvordan man ønsker at bo.
Tak for de rosende ord og god fornøjelse med det 🙂
Mvh. Sarah
Hej. Meget spændene læsning🙂 ved du om børnene kan starte på et gymnasium i Danmark hvis man vælger at blive i Spanien længe? Jeg tænker her på om en grundskole eksamen fra Spanien giver adgang videre i det danske uddannelsessystem
Tak
Hej Tina.
Det er desværre ikke noget, jeg ved noget om 🙂
Mvh. Sarah
Hej, Jeg er opvokset i spanien fra jeg var et par uger gammel og kom til danmark da jeg var 14 og skulle starte på gymnasiet. Det er så 14 år siden men kriteriet var at man skulle ha haft 10 “skole år”. Så er der ingen problem. Det havde jeg men da jeg ikke kunne skrive på dansk og læste dårligt så tog jeg et ekstra år inden gymnasiet (dog var det det internationale gymnaise IB jeg skulle på). Håber det svare dit spørgsmål 🙂