Skal man vælge international eller spansk skole?

Det er et af disse spørgsmål, der altid bliver diskuteret af herboende forældre i Facebook-grupperne. Nogle foretrækker en international, og andre foretrækker en spansk skole, og tjah… det kommer jo an på, hvilke krav og ønsker, man har til sit barns skole samt hvor længe man planlægger at bo hernede.

Herunder har jeg skrevet lidt om, hvordan tingene foregår i vores spanske skole, for måske at aflive nogle af myterne om de strenge, spanske folkeskoler.

Danske børn i en spansk skole

Vi valgte at sætte vores børn i en helt almindelig, spansk kommuneskole. Dette gjorde vi med baggrund i, at det er vores plan at bo i Spanien i mange, mange år. Derfor skal vores børn gå i skole med helt almindelige spanske børn og have det samme pensum. Desuden var det vigtigt for os at give vores børn mulighed for at få legekammerater i lokalområdet, hvilket der er størst chance for, når man sætter børnene i en skole tæt på hjemmet.

Det er teoretisk set gratis at have sin børn i en spansk kommuneskole. Man bliver dog løbende mødt med (mindre) omkostninger, såsom 30 euro til materialer til skolestart, 7 euro til biografudflugt og så videre.

Der er nogle meget markante forskelle imellem en spansk skole og folkeskolen, som man kender den fra Danmark. Én af de helt store forskelle er de høje mure og ‘den lukkede skole’, som man også kan læse et par skræmmehistorier om, rundt omkring på nettet. På vores skole åbner den store port kl. 9.00, og så har man 10 minutter til at gå ind i skolegården og aflevere sit barn. I infantile (3-5 år) må man gå helt ind i klassen og aflevere sit barn. Men i de højere klasser, skal barnet selv gå ind i skolebygningen, og forældrene skal sige farvel i skolegården. Kommer man for sent – dvs. efter at porten er lukket – skal man gå ind via administrationen, og jeg har hørt (men ikke prøvet endnu), at børnene skal vente indtil næste time starter, med at komme ind i klassen.

I starten var børnene meget nervøse for at komme for sent, for tænk nu hvis de skulle have skældud og sidde og vente udenfor klassen. Efterhånden som de har mødt vores flinke og rare skoleinspektør og lært skolen at kende, er dette ikke et skrækbillede mere 🙂

Når man skal afhente sine børn, foregår det på samme måde ved at porten bliver åbnet kl. 14.00 og lukkes kl. 14.10. Alle forældrene står derfor i en klynge udenfor porten og går allesammen ind på samme tid. Herefter står forældrene pænt i skolegården og venter på at børnene kommer ud af klasserne.

Det er et sjovt syn at se den store klynge af forældre udenfor skolen, og når besøgende fra Danmark har været med henne at hente børn, har de altid grint af dette syn.

Der er mulighed for at tilkøbe ‘comedor’. Det er en slags SFO, hvor børnene kan få lov at blive på skolens område indtil senere på eftermiddagen, og hvor børnene spiser en varm frokost på skolen. Der er også mulighed for at melde sine børn til nogle fritidsaktiviteter, der foregår om eftermiddagen, inden man afhenter. Dette har vi dog ikke prøvet endnu.