Fra velintegrerede tilflyttere til turister på 10 minutter

Fra velintererede tilflyttere til turister på 10 minutter

Jeg elsker sommerperioden – selvfølgelig gør jeg det. Det er den tid, hvor vi nyder poolen, stranden og de sene aftener i parken med gode venner.

Men det er også i sommerperioden, at solkysten bliver fyldt op med turister, hvilket betyder, at vi i mange tilfælde bliver behandlet anderledes. Når det er sommer, er det nemlig som om, at folk kaster et blik på vores lyshårede børn, og så beslutter de sig for at tale engelsk til os. Også selvom vi taler spansk til dem! På restauranterne får vi det engelske menukort, og på Burger King bliver børnene spurgt på engelsk, hvilken smag deres is skal have. Hallo! Børnene taler altså ikke engelsk blot fordi de er lyshårede – de taler derimod flydende spansk.

Jeg har selvfølgelig fuld forståelse for, at både tjenere og kassemedarbejdere i sommerhalvåret er mere indstillet på at tale engelsk, fordi de i denne periode møder mange udlændinge. Og det er også god service! Men min familie og jeg taler altid kun spansk, når vi er ude, og så synes jeg altså, at det frækt, når folk insisterer på at tale engelsk til os, blot fordi de kan høre på vores accent, at vi ikke er indfødte spaniere.

Det værste, jeg har været ude for, var i Carrefour, hvor jeg førte en samtale med en kassemedarbejder på halvt engelsk og halvt spansk. Han spurgte mig om noget på engelsk – jeg svarede på spansk. Og sådan fortsatte det, indtil jeg var færdig med købet, for jeg blev jo stædig 🙂 For jeg synes, at det er helt forkert at blive tiltalt på engelsk, når jeg taler et udmærket spansk. Jeg har da for fanden ikke knoklet med at lære det spanske sprog i snart tre år, for at blive degraderet til en turist, når det bliver sommer?

Skellet mellem ‘vores spanske kvarter’ og turistområdet, bliver i denne forbindelse meget tydeligt om sommeren.

Vi kan gå ud af vores lejlighedskompleks, sludre med genboen, hilse på nogle venner i en forbikørende bil og stoppe og tale med den ældre dame med hunden. På spansk selvfølgelig… Alt er som det plejer, og vi føler os hjemme.

Men i det øjeblik vi forlader vores kvarter og går ned på strandpromenaden, bliver vi mødt at sælgere, der spørger, hvor vi kommer fra, og af engelske menukort på restauranter. I løbet af 10 minutters gåtur er vi gået fra at være velintegrerede tilflyttere til at være turister. Og det er altså træls.

Husk på, at vi har knoklet i flere år for at lære spansk og for at blive integreret, og så er det irriterende at blive slået tilbage til nulpunktet fordi sommeren er over os.

Mon der er andre af jer tilflyttere, der oplever det samme her i sommerperioden?

16 tanker om “Fra velintegrerede tilflyttere til turister på 10 minutter

 1. Mitzi Glüich Sørensen siger:

  Ja, men jeg troede det var fordi jeg endnu ikke er så god til spansk, og blev bare irriteret, fordi jeg jo aldrig lære det, når jeg bliver tiltalt på engelsk hele sommeren – selv de spanier der taler 0 engelsk om vinteren kan pludselig godt????

 2. Vibse siger:

  Her hvor jeg bor, tror de at jeg er tysker. Her tales kun spansk. Kun få taler hverken tysk eller engelsk. Jeg har af den årsag købt en “Dannebrogsflag -nål”.
  Også hospitalerne tror man er tysker – selvom jeg forsøger med kun spansk.

  • Sarah Jacobsen siger:

   Ja, jeg er den, jeg er. Men jeg er jo ikke englænder, så hvorfor tale engelsk til mig 🙂 Mine børn forstår jo ikke engelsk, kun spansk (og dansk).

 3. Myrna Holm siger:

  Er det anderledes end i DK. Så snart du skal tiltale en, der ligner en udlænding, taler du engelsk, så kan vedkommende have boet i DK i mange år og tale flydende dansk. Du er tilflytter i Spanien, de er tilflyttere i DK, men det er sku da ikke nemt at se. Min datter, som også har lejlighed i Spanien griner bare af det, og høre sommetider nogle gode kommentarer, da de “fremmede” ikke tror, hun forstår spansk.

  • Sarah Jacobsen siger:

   Det kan da godt være, at det er det samme i DK? Jeg husker det egentlig som om at man starter ud med at tale dansk til personer i Danmark. Men fordi jeg bor i et turistområde er der her mange, der starter ud med engelsk i stedet for spansk.
   Men som jeg skriver, er det heller ikke det, jeg synes er træls. Det, der irriterer mig, er at blive tiltalt på engelsk, når jeg selv har startet ud med at tale spansk 🙂

 4. Judith Lynne siger:

  Jeg bor her på 9. år og møder jo samme opførsel fra de handlende og på restauranterne. Jeg plejer at fortælle at jeg bor her og ønsker at kommunikere på spansk i det omfang jeg kan. Så bliver oplevelsen straks en hel anden og jeg møder kun venlighed og respekt fra de indfødte spaniere.
  Selvfølgelig er jeg nødt til at gentage det mange gange men det bærer jeg over med. Jeg er også lyshåret og ligner ikke en spanier men min eneste mulighed for at træne mit sprog er jo ved at bruge det og det forstår de og har stor respekt for.

  • Sarah Jacobsen siger:

   Ja, det er vist også måden at gøre det på. Normalt plejer folk nu også at slå over i spansk, når jeg bliver ved på spansk og ikke slår over i engelsk. Men det er anderledes i vinterhalvåret – der er der ikke nogen, der kunne drømme om at tale engelsk, når jeg starter på spansk. Så ved de, at man er fastboende 🙂

 5. Bente siger:

  Jamen jeg tror at det er en af de første gange at der er en dansker der fortæller at spanierene KAN tale engelsk!!!! For jeg har altid læst at de altid bliver nedgjort af danskere: spanierne taler ikke engelsk!!! Jeg har altid forsøgt at forsvarre spanierne med at vi jo nu var i deres land og at vi derfor burde tale spansk og ikke engelsk til dem. Hvilket jeg altid har fået på nakken af i den danske gruppe på fb.

 6. Louise siger:

  Jeg oplever det hele året rundt, og jeg bor endda i Coin og ikke ved kysten ? Dog er det fortrinsvis med unge spaniere jeg oplever det. I en butik sagde jeg lige ud at jeg havde boet her i 14 år og derfor foretrækker at kommunikere på spansk. Den kække ekspedient svarede at han foretrak at tale engelsk til mig for ellers fik han det aldrig brugt ? Derfor taler jeg spansk til ham og han engelsk til mig hver gang jeg går ind i butikken?

 7. Inge siger:

  Ærgerligt, at det er lettere at gå fra spansktalende velintegreret til turist end den modsatte vej. ☺️

 8. UFFE MADSEN siger:

  DET VIGTIGSTE ER, AT MAN FÅR KOMMUNIKERET UANSET SPROG. VI ER I ET OMRÅDE MED MANGE SPROG HER PÅ COSTA DEL SOL. DET GØR DET NU MEGET CHARMERENDE. NÅR MAN KAN TALE DANSK OG FORSTÅR 100 % SVENSK OG NORSK, SÅ HAR MAN JO KLARET ALT NORD FOR EIDEREN SPROGMÆSSIGT. NÅR MAN SÅ ER 100 % TIL TYSK OG ENGELSK OG RIMELIG TIL SPANSK, SÅ ER DER NÆSTEN INGEN GRÆNSER FOR KOMMUNIKATION HER I OMRÅDET. JEG FØLER MIG SOM EUROPÆER OG IKKE SPECIELT DANSK.

 9. Guri siger:

  Der minder mig om turist områderne i Dk, for ca 45 år siden. Man indså at man skulle leve af turismen og gik ihærdigt igang med at lære sprog, og benyttede enhver lejlighed til at få luftet de nyerhvervede færdigheder?
  I spansk talende danskere kunne måske sætte en lille men tydelig mærkat, som en ‘broshe’ på blusen hvorpå der står ‘espanol por favore’?

 10. kristine sorensen siger:

  Man kunne jo også bare sige: jeg vil gerne tale spansk, så kunne spanieren måske få lov at sige til dig: jeg vil gerne praktisere mit engelske så jeg bli´r bedre til det. Det sker nemlig ofte og så tager man vel det hensyn. – Du er jo gæst i hans land!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *