Hvis du synes, at der er meget, der skal være styr på, når du melder dig ud af Danmark, så bare vent til du skal melde dig ind i Spanien 🙂

Der er nogenlunde samme arbejdsbyrde, og så er der den markante forskel, at man ikke bare kan ringe til de forskellige instanser for at få vejledning. Vi kunne i hvert fald ikke, med vores dengang begrænsede, spanske ordforråd. Så i stedet dukkede vi fysisk op for at få blanketter og vejledning face-to-face, hvor det spanske er nemmere at forstå.

Så det blev til rigtig mange ture på politistationen, kommunen, ss-kontoret osv.

Men vi fandt faktisk hurtigt ud af, at det var det, der virkede bedst.

Vi havde meget svært ved at finde klare retningslinjer på nettet og i fb-grupperne hører man mange forskellige forslag, fordi medlemmerne bor i forskellige kommuner. Men at møde op – det virker!

I forhold til den vejledning jeg fik, da vi flyttede til Spanien i sommeren 2014, har jeg her lavet en liste over de ting, vi gjorde dengang. Jeg er ikke ekspert indenfor området, men jeg har skrevet tingene ned som jeg husker dem, og prøvet at give nogle gode råd med på vejen.

1. Internet

Bestil Internet, så det hurtigst muligt kan blive sat op efter ankomsten.
Alt det praktiske i starten er bare meget sjovere, når man kan søge gode råd og vejledning via nettet.

2. NIE-nr./residencia

Noget af det første, man skal have, når man flytter til Spanien, er NIE-nummer/residencia. Det skal man nemlig bruge til rigtig mange ting. Læs mere her.

3. Sygesikring

Seguridad Social er den spanske pendant til sygesikring. Så hvis du arbejder på spanske vilkår og ikke er dækket via den danske sygesikring på nogen måde, er det vigtigt at du bliver tilmeldt Seguridad Social.
Som beskrevet i indlægget om NIE-nr., skal du tage til det lokale Seguridad Social-kontor, og så skal du udfylde et tilmeldingsskema. Du skal dokumentere, at du har NIE-nummer og at du har en arbejdskontrakt, og så får du straks en printet bekræftelse med dit Seguridad Social-nummer.
Som jeg husker det, fik jeg en tilmeldingsblanket af en receptionist. Så trak jeg et nummer og udfyldte blanketten imens jeg ventede på, at det blev min tur. Herefter blev jeg kaldt til en skranke, hvor medarbejderen kiggede mine papirer igennem og printede en bekræftelse til mig. Så denne del gik faktisk nemt.

4. Forsikring

Bestil forsikringer, f.eks. indboforsikring til lejlighed/hus.

Der findes flere forsikringsselskaber på kysten, der også kan kommunikere på engelsk/dansk.

5. Folkeregistret

Tilmeld dig “Folkeregistret” i den kommune, du og din familie bor i.
Vent med dette til I har fået NIE-numre og medbring NIE-kortene, pas og lejekontrakt. Du skal sandsynligvis også bruge en kopi af alle disse dokumenter. Kommune hedder ‘Ayuntamiento’ på spansk, og du skal til afdelingen for ‘Padrón de habitantes’. Her får du en blanket, der skal udfyldes og underskrives. Der skal udfyldes en blanket for hvert familiemedlem og begge voksne skal underskrive.

6. Danskerlisten

Tilmeld dig Udenrigsministeriets Danskerliste.

Det er ikke et krav, men det er en god idé, så ministeriet har styr på, hvorhenne udlandsdanskerne befinder sig i tilfælde af en krise og så de kan give besked til os.

Det er nemt at tilmelde sig via appen ‘UM Rejseklar’. Du finder appen her: