To-do når man flytter til Spanien

Flytte til Spanien

Hvis du synes, at der er meget, der skal være styr på, når du melder dig ud af Danmark, så bare vent til du skal melde dig ind i Spanien 🙂.

Der er nogenlunde samme arbejdsbyrde, og så er der den markante forskel, at man ikke bare kan ringe til de forskellige instanser for at få vejledning. Vi kunne i hvert fald ikke, med vores dengang begrænsede, spanske ordforråd. Så i stedet dukkede vi fysisk op for at få blanketter og vejledning face-to-face, hvor det spanske er nemmere at forstå.

Så det blev til rigtig mange ture på politistationen, kommunen, ss-kontoret osv.

Men vi fandt faktisk hurtigt ud af, at det var det, der virkede bedst.

Vi havde meget svært ved at finde klare retningslinjer på nettet og i fb-grupperne hører man mange forskellige forslag, fordi medlemmerne bor i forskellige kommuner. Men at møde op – det virker!

I forhold til den vejledning jeg fik, da vi flyttede til Spanien i sommeren 2014, har jeg her lavet en liste over de ting, vi gjorde dengang. Jeg er ikke ekspert indenfor området, men jeg har skrevet tingene ned som jeg husker dem, og prøvet at give nogle gode råd med på vejen.

1. Internet

Bestil Internet, så det hurtigst muligt kan blive sat op efter ankomsten.
Alt det praktiske i starten er bare meget sjovere, når man kan søge gode råd og vejledning via nettet.

2. NIE-nr./residencia

Noget af det første, man skal have, når man flytter til Spanien, er NIE-nummer/residencia. Det skal man nemlig bruge til rigtig mange ting. Læs mere her.

3. Sygesikring

Seguridad Social er den spanske pendant til sygesikring. Så hvis du arbejder på spanske vilkår og ikke er dækket via den danske sygesikring på nogen måde, er det vigtigt at du bliver tilmeldt Seguridad Social.
Som beskrevet i indlægget om NIE-nr., skal du tage til det lokale Seguridad Social-kontor, og så skal du udfylde et tilmeldingsskema. Du skal dokumentere, at du har NIE-nummer og at du har en arbejdskontrakt, og så får du straks en printet bekræftelse med dit Seguridad Social-nummer. 
Som jeg husker det, fik jeg en tilmeldingsblanket af en receptionist. Så trak jeg et nummer og udfyldte blanketten imens jeg ventede på, at det blev min tur. Herefter blev jeg kaldt til en skranke, hvor medarbejderen kiggede mine papirer igennem og printede en bekræftelse til mig. Så denne del gik faktisk nemt.

4. Forsikring

Bestil forsikringer, f.eks. indboforsikring til lejlighed/hus.

Der findes flere forsikringsselskaber på kysten, der også kan kommunikere på engelsk/dansk.

5. Folkeregistret

Tilmeld dig “Folkeregistret” i den kommune, du og din familie bor i. 
Vent med dette til I har fået NIE-numre og medbring NIE-kortene, pas og lejekontrakt. Du skal sandsynligvis også bruge en kopi af alle disse dokumenter. Kommune hedder ‘Ayuntamiento’ på spansk, og du skal til afdelingen for ‘Padrón de habitantes’. Her får du en blanket, der skal udfyldes og underskrives. Der skal udfyldes en blanket for hvert familiemedlem og begge voksne skal underskrive.

6. Danskerlisten

Tilmeld dig Udenrigsministeriets Danskerliste.

Det er ikke et krav, men det er en god idé, så ministeriet har styr på, hvorhenne udlandsdanskerne befinder sig i tilfælde af en krise og så de kan give besked til os.

Det er nemt at tilmelde sig via appen ‘UM Rejseklar’. Du finder appen her:

UM Rejseklar til Android UM Rejseklar til IPhone

7. Bank

Opret spansk bankkonto, så du kan oplyse en konto til arbejdsgiver samt forsyningsvirksomheder.
Jeg ved, at der også er danske banker hernede på kysten Vi valgte dog at melde os ind i en lokal bank i gåafstand fra vores lejlighed. Banken hedder Unicaja. Der står på et skilt på døren, at de taler engelsk, men dette skal tages med et gran salt 🙂.
For at vandværket og elværket kan trække betalinger automatisk, meldte vi os hurtigt ind i en bank, inden vi havde fået NIE-nummer. Derfor blev vi registreret via vores pasnumre og skulle rumlen igennem igen, da vi havde fået NIE-nummer. Så mit råd er, at hvis man kan vente med at få bankkonto til man har fået NIE-nummer, så er dette klart at foretrække. 
Vi har dog været fint tilfredse med banken, og er også koblet op med online bank og app. Vær obs på at medbringe original og kopi af pas, lejekontrakt, arbejdskontrakt og NIE-kort (igen), når du skal ansøge om bankkonto.

8. Lægehus

Når I er blevet tilmeldt Seguridad Social og alle i familien har fået numre derfra, skal I gå ned til jeres lokale lægehus og bede om at blive tilmeldt. Så får I tilmeldingsblanketter, der skal udfyldes (én pr. familiemedlem). Husk igen original og kopier af NIE-kort og pas for allesammen.
Efter et par uger vil I modtage breve med ‘sygesikringskort’ med det nr., som I skal oplyse, når I skal lave aftaler hos lægen.

9. Bestil blå sygesikringsbevis

Når du er tilmeldt det spanske system, er det også de spanske myndigheder, der skal udstede et blåt sygesikringsbevis til dig. Med dette er du dækket, hvis du f.eks. skal søge læge, når du er på ferie i Danmark.

Du kan ansøge om det blå sygesikringsbevis samt se status for din ansøgning online.

Der står i øvrigt på den spanske hjemmeside, at det blå kort, der udstedes, er gyldigt i to år fra modtagelsen. Via hjemmesiden kan man også forny sit blå sygesikringskort.

Ansøg om blåt sygesikringsbevis

10. Telefon

Man kan købe telefonabonnement, hvor man fylder taletid på løbende, uden at have NIE-nummer. Men hvis det skal være på abonnement, skal man først have sit NIE-nummer.  Vi var rundt at undersøge mulighederne hos de forskellige teleselskaber og endte med at vælge Vodafone, der bedst dækkede vores behov til telefoni.

11. Skole

Mød op på den skole, du gerne vil have, at børnene skal indmeldes i, og spørg om de har ledige pladser. Hvis de ikke har, kan de fortælle, hvad du så skal gøre. Læs her, hvordan vi fik vores børn indmeldt.

Hvor solen den danser

Et godt tip!

Vil du gerne have et bedre overblik, så tag et kig på min bog, hvor jeg har samlet alle de gode råd – og tilføjet nogle ekstra artikler 🙂.

Køb bogen her

100 kommentarer til “To-do når man flytter til Spanien

 1. José A. Pérez siger:

  Muy buenas instrucciones para los ciudadanos de Dinamarca, sois siempre bien recibidos.
  Un abrazo (amigos de España)

 2. Claes Ettrup siger:

  Tak for en god blog!
  Den er meget nyttig for os, da jeg flytter derned til sommer med vores søn på 6 år, min kone er dernede nu og arbejder.
  Ser frem til indlæget om skole indmeldelse.

  Mvh Claes & Chistina

  • Sarah Jacobsen siger:

   Jeg er glad for at høre at I kan bruge den. Jeg skal nok lige skrive mig bag øret, at I venter på at høre om skoleindmeldelse 🙂
   Mvh. Sarah

 3. sanne siger:

  Tak for god læsning. Jeg er selv i fasen der hedder overvejelse om flytning. Med to børn. Er virkelig i tvivl med hensyn til skolevalg, og har kun besøgt internationale privatskoler indtil nu. Kender du noget til gode kommuneskoler i nærheden af Benalmadena? Tak på forhånd:-)
  Mvh Sanne.

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Sanne.
   Jeg er glad for, at du kan bruge det til noget 🙂
   Jeg har ikke selv besøgt nogen kommuneskoler i Benalmádena, men jeg ved, at der ligger én, der hedder CEIP Miguel Hernández. Vi kørte på et tidspunkt fordi infantil/primaria-afdelingen, og den så rigtig hyggelig ud.
   Det er desværre så langt min viden strækker sig 🙂
   Men afhængig af dine børns alder/hvor længe I skal bo hernede/jeres økonomi, synes jeg bestemt at I også skal prøve at besøge en kommuneskole.

   Mvh. Sarah

 4. Jab siger:

  Super huskeliste.
  Nr. 12
  Når i har fået recidencia, har i 6 måneder til at skifte kørekortet til et spansk. Jaja.. Igen en tur til politiet, kommunen og lægen.
  Man kan også lade være, men så koster det 200 € hvis man bliver stoppet…

  • Sarah Jacobsen siger:

   Tak for kommentaren og forslaget til pkt. 12. Jeg vil lige undersøge det lidt nærmere, og så kommer det helt sikkert på listen 🙂
   Mvh. Sarah

   • Brian Stig Jørgensen siger:

    Hej Sarah

    I følge “ bo på Solkysten” side 141, (2012/2013) har Spanien ikke ret til at forlange en dansk kørekort byttet ud til et spansk. Er det stadig korrekt, eller er der ny praksis på området, så man skal bytte til et spansk kørekort?

    • Sarah Jacobsen siger:

     Det sidste jeg har hørt/set, er at de godt kan forlange det. Hvis den er fra 12/13 kan den vel også fint være uddateret. Men jeg kender ikke nærmere til det, så kan ikke sige dig, hvad der er det rigtige 🙂

     Mvh. Sarah

 5. Søren siger:

  Hej.
  Tak for god information
  Flytter gran canaria snart og er igang med få styr på det forskellige men hvordan med pas? Man beholder vel sit danske pas ik og stadig bruger det?

 6. Søren siger:

  Super, tak for hurtig svar Sarah .
  Og jo tak skal du have. Har familie og venner dernede i forvejen så det bliver en fornøjelse. Skal ned som håndværker og starte op, maler, gartner/brolægning (jeg selv)tømre,murer (min morbror) , så det bliver spændende.

  Hvor flyttede i til?

  • Sarah Jacobsen siger:

   Vi flyttede til Torremolinos ved Solkysten, fordi det er nemt at få job i dette område. Vi er så endt med at arbejde hjemmefra begge to og børnene går i spansk skole, så vi kunne godt have boet et helt andet sted 🙂

   • Søren siger:

    Det lyder da bestemt slet ikke dårligt:)
    Må da være rart at kunne arbejde hjemmefra.. men ville nok være syndt at flytte ungerne til nyt sted og skole.

    • Sarah Jacobsen siger:

     Ja, det er fantastisk at kunne arbejde hjemmefra. Nej, nu bliver vi også her i Torremolinos, hvor vi har skabt os en vennebase og ungerne er ‘hjemme’ 🙂

 7. Niels Chr. Sørensen siger:

  Et hint: Man kan med fordel anmode om et NIE nummer på Ambasaden i Danmark INDEN man flytter herned – det ville have sparet mig 4 gange 3 timers ventetid i kø på “Policia National” her – forvent heller ikke at der tales Engelsk på diverse myndighedskontorer. Med hensyn til at få kørekortet ombyttet er dette helt korrekt (http://spanien.um.dk/da/rejse-og-ophold/ophold-i-spanien/koerekort) – man skal sikre dette inde 2 år!

  • Sarah Jacobsen siger:

   Tak for tippet, Niels.
   Jeg vil dog lige tilføje, at da jeg flyttede herned, fik jeg at vide på ambassaden, at hvis man ikke har nogen tilknytning til Danmark (pension fra dk eller bolig i dk), så kan man ikke få nie på ambassaden, men skal have det i Spanien på politistationen. Så jeg mener ikke, at man kan få det på ambassaden i alle tilfælde. Tværtimod.

   • Søren siger:

    Tak for hintet.. jeg har snakket med ambassaden men fik afvide at jeg skulle gøre det dernede pga jeg også skal ha opholdstilladelse og det kunne jeg kun få dernede sagde han.. desværre.. ville ha været lidt nemmere

 8. Finn christensen siger:

  Super med alle de oplysninger jeg flytter til fuengirola til marts. I første omgang et halvt år. Jeg er hernede nu har været her siden 1. Oktober Har meldt mig ind i club danesa jeg rejser til Danmark 12 december for jeg skal hjem og have en ny hofte. Regner med at kan rejse herned efter en forhåbenlig veloverstået operation og genoptrænning. Det er fedt at vide hvordan man skal bære sig af. Med venlig hilsen Finn .

 9. Inger Lis Pedersen siger:

  Hej Sarah.
  Rigtige god blog med gode oplysninger. Vi flytter til Fuengirola til marts/april i 5 mrd. i første omgang, og har meldt vores søn ind i en dansk skole. Mit spørgsmål er om man også skal have et NIE nr. når det ikke er permanent i første omgang.
  Med venlig hilsen Inger Lis

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Lis.
   Et NIE-gælder i 3 måneder, og skal man være der længere, skal man have residencia, og i den forbindelse skal man bevise at man har job eller kan forsørge sig selv. Så ja, I er nødt til at gøre noget, da I jo skal være her længere end 3 måneder. Men tag ned på politistationen som det første og spørg, hvad de har brug for, og i hvilken rækkefølge det skal gøres 🙂
   God fornøjelse med det hele!
   Mvh. Sarah

  • Kirsten siger:

   Hej Inger.
   Er der en mulighed for, at jeg kan komme til at skrive til dig privat, for har nogle spørgsmål ang flytning til Spanien og dansk skole 🙂 mvh Kirsten.
   Hej Sarah. Er meget begejstret for din blog 🙂 Virkelig god.

 10. Eigil Jacobsen siger:

  Flot og stort arbejde du har lavet, ingen grund til at alle prøver at “opfinde den dybe tallerken” .

 11. Birgit Netjaeff siger:

  Jeg bliver 65 til oktober, og tænker på at leje en mindre lejlighed i Spanien/ Malaga ? området.
  Da jeg går på pension. Jeg har ikke job pt, og jeg får en almindelig folkepension med diverse tillæg.
  Jeg tænker på at bo udenlands i en periode af 2 år, og så tag den derfra.
  Da jeg ikke skal have børn i skole, eller skal arbejde- burde det være en del nemmere at blive en del af det spanske samfund?
  eller hvad tænker du/ I? Har du evt. kontakter, jeg kan skrive til for at leje en lejlighed?
  Venlig hilsen
  Birgit

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Birgit.
   Du bør ikke få nogen problemer med at leve af din danske folkepension, da ting jo koster mindre dernede. Så du kan helt sikkert leve bedre end vi familier med børn og spansk løn 🙂
   Umiddelbart er det nemt at blive integreret – og komme til at tale med spaniere – når man arbejder med spaniere eller børnene har spanske skolekammerater. Jeg tror godt at det kan være svær ellers, hvis man ikke har noget fælles. Men nu ved jeg heller ikke helt hvad du mener med at blive en del af det spanske samfund? Hvis du mener at blive meldt ind i systemet, tror jeg at besværet er nogenlunde det samme, faktisk 🙂 Du skal stadig have residencia og du skal have nogle formularer med fra Danmark.
   Jeg har skrevet nogle links på bloggen på siden om lejligheder, her kan du finde et par links.
   Held og lykke 🙂

 12. Morten siger:

  Hej. Jeg kunne godt tænke mig at arbejde og bosætte mig i Spanien. Hvordan kan der blive en realitet. Hvor starter jeg? Vh Morten

  • Sarah Jacobsen siger:

   Tjah, du kan jo prøve at kigge rundt på min blog og få nogle tips. Men det handler vel om at finde lejlighed og job og så er man kørende til en start…

   • Knud Schultz siger:

    Hej Sarah, ja det at finde et job er for mig det sværeste, jeg har forsøgt, men uden held, så hvis du kunne hjælpe med det ville det være super, eventuelt hvis du kender nogen, der kender nogen. Det skal helst være i nærheder af Getxo, Bilbao, for der bor og arbejder min lille datters mor, vores datter er 4 år nu, og hun bor hos mig i Danmark, men vi har besluttet at flytte der ned hvis jeg kan finde et arbejde. Jeg er tømrer og uddannet byggetekniker.
    Jeg har været dernede for at søge job, i 3 måneder på EU dagpenge, så jeg har ENI nummer.

    • Sarah Jacobsen siger:

     Hej Knud.
     Jeg bor selv meget langt væk fra Bilbao, så der kender jeg slet ikke nogen. Men jeg vil foreslå dig at få kontakt med nogle dansker-grupper i området, for så kan der være, at der er noget den vej igennem. Men det er svært som dansker at finde job hernede, der er mest telemarketing, der er.
     Jeg håber, at det lykkes for dig.
     Mvh. Sarah

 13. Henriette Alkenkrone siger:

  Hej!
  Meget interessant blog☺️
  Jeg vil gerne bestille bogen du henviser til, men kan ikke se nogen sikkerhedskode
  som jo skal indtastes?

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Henriette.
   Ja, det kan jeg da godt se. Jeg har lige skrevet en mail til Solkysten Magasinet for at påpege de, for det er da synd, hvis der er nogen, der gerne vil købe Håndbogen, men som ikke kan.
   Forhåbentlig får de det snart rettet, men ellers kan du nok skrive/ringe til dem direkte og bestille bogen.
   Mvh. Sarah

 14. Nanna siger:

  Hej Sarah.
  Simpelthen en super interessant blog du har, og jeg kan i den grad bruge dine fif i din ‘to-do-liste’, når man flytter til Spanien – hvilket er tilfældet for mig om små 2 ugers tid pga. nyt arbejde 🙂 Jeg vil derfor høre ad, om I fik nogle af jeres originale dokumenter (dåbsattester, lejekontrakt, pas, arbejdskontrakt osv.) oversat fra dansk til spansk, dengang I meldte jer ind i det spanske samfund? Jeg har pt. lidt svært ved at finde hoved og hale i det og om man overhovedet skal have det oversat, må jeg indrømme 😉
  Mvh. Nanna

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Nanna.
   Vi fik oversat dåbsattester og vielsesattest, kan jeg huske.
   Lejekontrakt og arbejdskontrakt var i forvejen på spansk. Men prøv at spørge på jeres lokale politistation, så fortæller de jer hvad de skal bruge. Og så kan du finde en autoriseret oversætter hernede.
   Held og lykke med det 🙂

 15. jeanette siger:

  hej Sarah

  jeg kan se man skal vise lejekontrakt mange af stederne men min mor og far har hus i syd Spanien og det er der jeg vil komme til at bor til at starte og skal ikke betale hus leje så jeg får jo ingen kontrakt

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Jeanette.
   Åh ja, det er jo et rigtig godt spørgsmål. Jeg har inden anelse om det, faktisk, men prøv at spørge ved Kommunen, hvor du skal tilmelde dig. Måske kan du vise dokumentation for at dine forældre ejer et hus og så kan du blive tilmeldt denne adresse.
   Held og lykke 🙂
   Mvh. Sarah

 16. Esther siger:

  Hej!
  Super god liste. Jeg og en veninde flytter til Malaga til september, og har egentlig fået styr på de fleste af de ting du skriver om. Dog kan vi ikke finde ud af hvordan og hvorledes vi skal gøre med at installere internet i lejligheden. Hvor og hvordan købte du internet?
  Mvh Esther

  • Sarah Jacobsen siger:

   Først havde vi noget internet via mobilt wifi, men der var loft på, og det var simpelthen alt for lidt. Derefter skiftede vi til først ADSL hos Movistar og derefter til fiber hos Movistar (da det blev ledigt i vores bygning). Vi har været meget tilfredse med hele forløbet hos Movistar, så det vil jeg klart anbefale jer at kigge på 🙂
   God fornøjelse med flytningen!

 17. Mikkjal Olsen siger:

  Hej Sarah
  Har lige et spørgsmål angående om at få kørekort i Málaga området da jeg ikke selv har et kørekort
  Hvad kræves der?
  Hvad skal man gøre?
  Hvor kan man få det?

  Og tak for en mega fedt informativ blog!

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Mikkjal.
   Jeg ved desværre ikke noget om at få kørekort 🙂 Men jeg har da set mange køreskoler hernede.
   Mvh. Sarah

 18. Leon Jensen siger:

  Hej, Hvis man går med tankerne om at flytte til Spanien for at prøve noget og få lidt mere sol:) hvad gør man så med hensyn til Leje af bolig og arbejde osv, er der nogle sidder eller netværk?
  Mvh Leon

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Leon.
   Ja, det er der. Her på min side kan du under menupunktet ‘Det praktiske’ se et indlæg om både at finde job og om at leje en lejlighed.
   Held og lykke 🙂
   Mvh. Sarah

 19. Doris siger:

  Jeg er noget forvirret. Vi flytter til La Marina den 3 okt. Jeg aner Inter om hvad vi skal gære inden og heller ikke hvad for papirer vi skal have med os.
  Vi er på førtidspension pension begge to.
  Vi har fået det blå sygesikrings kort
  Med venlig hilsen
  Doris

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Doris.
   Ja, det kan også været ret forvirrende. Du kan jo kigge på min to-do, men den er jo mest henvendt til dem, der skal arbejde hernede og ikke have førtidspension med. Jeg har hørt om nogle papirer, man skal have med fra Danmark, men jeg ved ikke særlig meget om dette. Hvis du er på Facebook, så prøv at spørge i gruppen ‘All costal legal advice’. Herinde ved de mere om den slags.
   Held og lykke med det hele 🙂
   Mvh. Sarah

 20. Freja siger:

  Hejsa, jeg kan se, at du skriver, at i begge arbejder hjemmefra.
  Min kæreste og jeg bor i Spanien, og min kæreste er meget interesseret i at kunne arbejde hjemmefra, da vi elsker det område vi bor i, Men der er langt til de virksomheder, hvor man kan arbejde på dansk.

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Freja.
   Ja, det er dejligt at kunne arbejde hjemmefra. Min mand er korrekturlæser og jeg er projektleder/webdesigner, så dette er jo jobs, som man nemt kan udføre hjemmefra. Men hvis man holder øje er der faktisk nogle firmaer, der søger folk til at arbejde hjemmefra, men det er nok mest denne slags jobs eller telemarketingjobs.

   Mvh. Sarah

 21. Sonja Føhre siger:

  Hej Sarah.

  Nu er det kun for 3 mdr vi har tænkt os at tage til Fuengirola. Men skal vi have NIE for 3 mdr?

  • Sarah Jacobsen siger:

   Nej, man skal have NIE, hvis man skal være i Spanien i over 3 måneder. For blot 3 måneder skal I kun bruge NIE hvis det kræves i forbindelse med leje af lejlighed, køb af bil eller lignende.

   Mvh. Sarah

 22. Marianne Hansen siger:

  Hej Sarah
  Vi vil rigtig gerne købe bogen, men vi får at vide at siden ikke er sikker og det er jeg ikke så vild med –
  Specielt når jeg giver mine kort oplysninger.
  Hvor kan jeg ellers købe den henne?

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Marianne.
   Det kan jeg godt forstå. Det er fordi at websitet ikke har noget SSL-certifikat på, og når der indtastes informationer i en kontaktformular, bør der være det.
   Det synes jeg, at du skal skrive til dem.

   Mig bekendt kan du ikke købe bogen andre steder end direkte hos Solkysten, da det er dem, der udgiver den.

   Mvh. Sarah

 23. Matilde Laursen siger:

  Kan man ikke få spansk bankkonto hvis man ikke lejer et sted eller bor et fast sted, og dermed ikke har en lejekontrakt??

  • Sarah Jacobsen siger:

   Jo, det tror jeg godt, at man kan.
   Vi fik bankkonto på baggrund af vores pas, og jeg mener ikke, at de ville se vores lejekontrakt. Men jeg er ikke sikker 🙂

   Mvh. Sarah

 24. Mira Rasmussen siger:

  Hej Sarah eller alle andre som har kendskab til det …
  Jeg er interesseret i at oprette en forsikring til min lejlighed. Lejligheden skal udlejes, derfor tænkte jeg om indboforsikring, ullukeforsikring og evt. tilkøbt forsikring ifm. billeje.
  Ved du Sarah, hvilke forsikringer jeg skal henvende mig til ?? Der er simpelthen SÅ mange forsikringer … man er ved at være tosset …
  På forhånd TAK

  VH
  Mira

  • Sarah Jacobsen siger:

   Jeg har selv forsikringer igennem Kaas og Kirkemann, men jeg ved ikke hvilke du får behov for 😁
   Mvh Sarah

 25. Malene siger:

  Hej Sarah

  Tak for meget fin blog – og masser af gode råd.
  Ved du hvilket/hvilke telefonselselskab der er mest udbredt i Andalusien?

  Jeg forlader mit nuværende job for at flytte til Spanien og vil gerne have mit nuværende mobilnummer med.
  Kh Malene

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Malene.
   Vi har selv brugt Vodafone og Movistar og er mest glad for Movistar, så dem vil jeg anbefale 🙂

   Mvh. Sarah

 26. André Eiby siger:

  Tak for en super Blog Sarah, Jeg er førtidspensionist og flytter til malaga om 14 dages tid. Jeg har et sted at bo men vil gerne vide om der er noget man SKAl have styr på inden man tager derned, for at undgå¨turen og pengene tilbage til Danmark.
  Jeg vil blive boende resten af mit liv, hvis muligt, og skal ikke rigtig foretage mig andet end at nyde dagen, det gode vejr og de lækre omgivelser man befinder sig i. Er der noget i forbindelse med ens pension som man skal gøre, eventuelt indberette til skat eller andre myndigheder at man flytter udenlands, eller kan man tage en måned af gangen og håbe der ikke dukker noget ubehageligt op såsom stop af ens førtidspension hvilket ville være forfærdeligt da det er mit eneste økonomiske grundlag, jeg skal ikke arbejde eller tjene ekstra penge, KUN nyde mit “Otium” og spise masser af god spansk mad og måske en kold Humle ind i mellem….
  Tak til alle der har bidraget til mit “Nye Liv” i det Spanske ferieparadis…..
  André Eiby-Nordsjælland…Indtil Videre. (y)

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej André.
   Åh, jeg ved ikke så meget om at tage pension med til Spanien. Men jeg ved dog, at du skal meldes ind og have NIE hernede og i den forbindelse have en blanket med. For at du kan gå til lægen hernede osv. Hvis du er medlem af nogle af Facebookgrupperne om ‘Danskere på Solkysten’, så prøv at spørge derinde, om der er nogen, der kan give dig nogle mere eksakte oplysninger. For der er helt bestemt nogle ting, der skal gøres 🙂
   Held og lykke med det hele.
   Mvh. Sarah

  • Merete siger:

   Hej og tillykke med næste fase i dit liv. Du skal kontakte Udbetaling Danmark og fortælle at du flytter ud af Danmark. De har helt klare procedurer for hvad der skal gøres. På Udbetaling Danmark får du et bevis på din pension, den får du på spansk. De sender dig også en E121 erklæring du skal ha med, så du kan blive tilmeldt sygesikringen hernede. Det hele er egentlig enkelt. Derud over kan du som pensionist bruge de gode råd du finder på bloggen her, feks at få spansk telefonnummer. De spanske myndigheder kræver det.. Held og lykke med det hele

 27. Thomas siger:

  Hej, tak for en supergod blog.
  Vi overvejer at flytte til spanien i et 1 år med vores to drenge. Har lige følgende spørgsmål:

  1) Jeg har fast arbejde som sømand i international fart. Min kone er hjemmegående. Vi kommer således ikke til at arbejde i landet, men vil hellere kalde det en længere ferie. Stilles der nogle krav til indmeldelse i skatsystemer m.m, hvis man ikke arbejder i landet?

  2) Vi overvejer en international skole til vores børn, da vi ikke kan et eneste ord spansk.Finder der nogen oversigt over hvor der findes internationale skoler?

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Thomas.
   1. Så er du stadig registreret og betaler skat i Danmark, ik’? Så skal I stadig have NIE (fordi I opholder jer længere end 3 mdr), men skal ikke have residencia, så vidt jeg ved. Og så skal I nok have styr på sygesikring også – have styr på hvem der dækker jer og evt. købe en privat sygesikring. Men hvis I betaler skat til DK skal I ikke indmeldes i skattesystemet. Men jeg er ikke ekspert på dette område, så jeg vil anbefale jer at tage fat på en advokat, der arbejder med/i Spanien.

   2. Ikke hvad jeg lige ved, men der ligger nogle gode nogle i Benalmádena, og der er også Bifrostskolen, der er en decideret dansk skole.
   Jeg tror, at du på dette områder kommer langt ved at google.

   Mvh. Sarah

 28. Christian siger:

  Hej Sarah, tak for en spændende blog.

  Overvejer at flytte permanent til Spanien med familien, kone og 2 børn. Jeg arbejder med it, og vil som sådan godt kunne fortsætte med at arbejde for min arbejdsgiver i Danmark, men ved du om der er nogen forhold man i den forbindelse vil skulle være opmærksom på ?

  Mvh. Christian

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Christian.
   Nej, det ved jeg desværre ikke meget om, da jeg først har arbejdet for et spansk selskab og derefter blev selvstændig.
   Spørgsmålet er vel om du skal være udstationeret eller være selvstændig.
   Men jeg vil anbefale dig at finde en advokat, der kan give dig et korrekt svar.

   Mvh. Sarah

 29. Gina Wagner castro siger:

  Hej,jeg bor i København men har boet omk.30 år i spanien,men savner at tage tilbage igen(kom til dk sidste år)Jeg ved det med arbejde i spanien er meget svært efterhånden…mit spørgsmål er om der er danskere,eller danske forretninger eller firmaer hvor jeg kan søge job(jeg taler,læser og skriver spansk,såsom engelsk og dansk,på samne niveau.På forhånd tak.vh.Gina.

  • Webmaster Togi Data ApS siger:

   Hej Gina.
   Prøv at læse mit indlæg omkring job, der giver jeg nogle gode tips.
   Men hvis du kan spansk er det nok nogle helt andre steder, du skal søge. Men det er selvfølgelig gjort sværere ved at du har en hel masse spaniere foran dig i køen.
   Mvh. Sarah

   • Gina Wagner siger:

    Ja,det har du ret i!!!Det problem(?)jeg mest tænker over er hvis jeg får arbejde i spanien i et dansk firma,skal jeg så betale skat i dk eller i spanien?vh.Gina.

    • Sarah Jacobsen siger:

     Det skal du nok i Danmark, hvis du bliver ansat. Men der skal du nok have fat i en advokat/revisor.
     Mvh. Sarah

 30. Jens Frederiksen siger:

  Hej Jeg hedder Jens nogen der kan infomere mig hvad det koster og hvordan man finder en møbeleret mindre lejlighed i spanien, solkysten eller Gran Canaria

  Skal lige nævne at jeg er pensionist og 63 år

  Bedste Julehilsner Jens

  • Merete siger:

   Hej Jens. Hvis du vil leje lejlighed på sydkysten af Gran Canaria vil en mindre møbleret lejlighed koste mlm 6-700 euro om måneden. Vand og strøm typisk 50 euro.
   Lige nu er et rigtig svært tidspunkt at finde noget ledigt. Det er lettere hvis du venter til maj. Så er halvårs turisterne rejst hjem.

 31. Merete Dethlefsen siger:

  Hej jeg flytter til torremolinos i februar i egen lejlighed. Hvordan får jeg internet ? Hvad er nemmest og er der nogen der kan anbefales ? Mvh Merete

  • Sarah Jacobsen siger:

   Husk at få NIE-nummer som det første, da det mange steder er nødvendigt for at kunne indgå en kontrakt. Vi har en fibernet-aftale med Movistar, og det har vi været meget tilfredse med. Du finder deres butikker rundt omkring, så det er blot at gå derind og spørge.
   Mvh. Sarah

   • Merete Dethlefsen siger:

    Tak 👍 er der en i torremolinos ? Er vi forresten ikke “gamle” naboer fra Calle Violin ? Merete

    • Sarah Jacobsen siger:

     Ja, der ligger en Movistar-butik ved Carrefour – og også nogle nede i centrum, tror jeg.
     Jo, vi har i hvert fald boet på Calle Violin, så det må vi være. Hvor skægt 🙂
     Mvh. Sarah

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Sarah.
   Ja, men så skal du dokumentere, at du har penge stående på kontoen, således at du kan klare dig selv. Det er dog nemt at få job hernede 🙂
   Mvh. Sarah

 32. christina siger:

  Rigtig god blog. Tak for at dele din oplevelser og viden. Jeg har boet i Barcelona i 2 1/2 år, men tænker på at flytte til Malaga. Jeg skal til at kigge efter lejlighed. Hvor er det godt at lede, ud over idealista og enalquiler.com?
  Hilsen Christina

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Sus.
   Det gør man ikke, hvis man ikke længere har nogen relation til DK (Ikke betaler skat, ikke har noget hus).
   Mvh. Sarah

   • Lisbeth Alcover siger:

    Så hvis jeg beholder mit hus i Danmark (jeg regner med at leje det ud i 3 år – her til en start) så kan jeg reelt få børnepengene med??

 33. Mie Lund Mäkelä siger:

  Hejsa er 26 og går med at opfylde min drøm om at flytte til gran canaria har været dernede en 12 gange efterhånden en gang i sommeren og her i april 2019 og ellers bare altid jul og nytår i 3uger men gnisten i mig bliver vildere og vildere og selvom jeg er på kontanthjælp lige nu så vil jeg gerne bare ud af landet og opleve. Og gerne nu jeg er jo helt besat af at gerne ville lære det spanske sprog. Og har i april også fundet en fyr jeg sås med og har skrevet med siden februar. Har du nogle gode fif og råd for mig feks når jeg er på kontanthjælp? Har jo så mange venner dernede nu både fra diverse restauranter / barer og mit hotel og længes sådan efter at bare komme væk nu

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Mie.
   Jeg kan ikke sige noget specifikt til dig om kontanthjælp andet end at der er masser af telemarketingjobs at få hernede, så du vil hurtigt kunne finde arbejde, inden du overhovedet flytter. Kig f.eks. på Webhelp og de andre.
   God fornøjelse.
   Mvh. Sarah

 34. Lisbeth Alcover siger:

  Hej Sarah.
  Tak for at du gider tage dig til at lave sådan en side. Jeg har fået notits om din side fra Mette Renard 😉
  Sagen er nemlig at jeg regner med at flytte til Valencia om 1½ år. Jeg har boet der før (for 25 år siden og igen for 13 år siden) men NU skal de endelig skifte være.
  Der er jo så mange ting man skal have styr på kan jeg huske fra de andre gange, jeg håber at Spanien er blevet liiiidt mere digital end sidste gang, men forventer det egentligt ikke.
  Jeg har allerede NIE (det “udløber vel ikke, vel?) da jeg har hus i Spanien. Så det sidste der mangler, er egentligt bare MODET til at tage springet.
  Glæder mig til at følge dig og din side.
  Hilsen
  Lisbeth

  • Administrator siger:

   Hej Lisbeth.
   Dejligt, at du kigger med – jeg kan godt huske, at jeg talte med Mette om dig :-).
   Jeg mener ikke, at dit residencia udløber, men det er nok en god idé at få det tjekket på politistationen, når du ankommer. Held og lykke med det hele.
   Mvh. Sarah

 35. Ole Bisgaard siger:

  Denne bloq er ALT FOR GAMMEL og proceduren har ændret sig væsentligt ! Der er fundet adskillige mangler fejl og det undlades helt at komme ind på de fleste danskere som bor i Spanien , nemlig pensionisterne ! Du bør således også ændre oplægget i din bloq og skrive at dette ikke gælder for danske pensionister i udlandet – Spanien da proceduren er meget mere enkel og simpel .. ! Jeg Foreslår at du enten få lavet din blog om med den korrekte opdatering eller lukke din bloq ned for intet af det du skriver stemmer overens med 2019 og de procedurer der så vidt angår både danskere som arbejder i Spanien eller den mangelfulde information af størstedelen af danskerne der bor i Spanien nemlig, pensionisterne ! Kort. Sagt dine infos er alt for gamle og ikke bruges mere ! Jeg foreslår at brugere i stedet orienterer sug på Borger.dk og i den lokale stat i Spanien man nu skal flytte til . F.eks. hvis det er Malaga som ligger i staten Andalusien , er det Den andalusiske Stat der varetager dine interesser ( Junta de Andalucía , ) som også står for procedure og retningslinjer ! Hver stat har sin helt egen procedure og specielt i Andalusien har staten ændret procedure og vejledning ved lov i foråret 2019 .
  Så få opdateret eller luk bloqen … For det er ikke nogen hjælp fra nogen at der står nogle gamle Fremgangsmåder som ikke længere er tilfældet !!

  • Administrator siger:

   Hej Ole.
   Tak for dit input. Jeg mener, at langt det meste af indholdet på min blog stadig er relevant, selvom nogle af artikler ligger nogle år tilbage.
   Og nu består min blog jo også af meget andet end kun dette ene indlæg. At jeg ikke skriver om pensionisterne er af den simple grund, at jeg ikke kender noget til dette område :-).
   Og jeg har valgt kun at skrive om de ting, jeg selv kender til eller har oplevet. Og jeg ved, at det har hjulpet utallige familier, der er flyttet herned med børn.
   Jeg skriver alle disse ting på bloggen for at være sød og hjælpe, og det er således helt frivilligt om man har lyst til at læse med eller ej. Så jeg vil da bare foreslå dig, at du ikke længere læser med :-).
   Mvh. SArah

 36. Eigil Jacobsen siger:

  Der findes flere klubber for danskere med tilhørende FB grupper, hvilke der omhandler mange pensionist spørgsmål.

 37. Jeanette Jensen siger:

  Hej Sarah, ved du, hvad gælder i forhold til sygesikring for medfølgende kæreste (der ikke skal arbejde) samt børn?

  • Administrator siger:

   Ja, hvis du bliver ansat på kontrakt og får NIE og sygesikring, så er din ikke-arbejdende kæreste og dine børn dækket under din sygesikring. Tjah, eller det var min mand i hvert fald, hvis I ikke er gift, så ved jeg ikke. Det kan I spørge om på sygesikringskontoret, når du får dit sygesikringsnr. Børnene er i hvert fald.

 38. Luciana Diabelez siger:

  Hvis man flytter til Spanien, lad os sige om 8-10 år (det er vores plan, da mine plejeforældre vil være pensionister først) Ved du om man beholder sin danske pension? Og er det muligt at få spansk job uden at være flydende?

  • Administrator siger:

   Hej Luciana.
   Ja, jeg kan høre fra dem hernede, der er pensionister, at man får sin pension med til Spanien.
   Spansk job uden at være flydende vil være svært (for der er så mange spaniere foran dig i job-køen), men der er til gengæld god mulighed for at få et dansk job hernede, omend mulighederne måske er begrænsede.
   Mvh. Sarah

 39. Karsten Poulsen siger:

  Hej Sarah

  Min hustru og jeg har planer om at flytte til Fuengirola til næste år. Egentlig er det planen at vi “kun” vil bo der i vinteråret på langtidsleje, men så læste jeg, at du og din familie har fået en permanent lejebolig. Har du nogle nyttige links til alm. lejeboliger i Fuengirola ? For så kunne det være en oplagt mulighed at blive fastboende i Spanien.

  Venlig hilsen Karsten

  • Administrator siger:

   Jeg har et indlæg, der netop handler om at leje bolig, hvor jeg har indsat en masse links til gode leje-sider. Prøv at kigge der :-).
   Mvh. Sarah

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *