Ting, vi ALDRIG plejede at gøre, da vi boede i Danmark

Ting vi aldrig plejede at gøre i Danmark

Nu har vi efterhånden boet her i Spanien i 5 år, og det er jo så længe, at der er nogle ting, som vi nu har taget helt til os og finder komplet naturlige – men som vi aldrig havde gjort i Danmark.

En gang imellem griner vi også lidt af disse ting – men sådan er det jo, når man tilpasser sig en ny kultur og livsstil.

Jeg har lavet en lille liste over nogle af de mærkeligste ting, som vi nu gør helt naturligt:

1. Stopper i en rundkørsel for at sætte nogen af eller samle nogen op

Jep, det er helt normalt. Den var aldrig gået i en dansk rundkørsel, så ville folk gå helt amok og dytte.

2. Går ned og får en is på stranden juleaftensdag

Det er blevet en fast tradition for os – og det bliver ikke rigtig jul, før vi lige har været på stranden med nissehuer på :-).

3. Køber kakerlak-spray i supermarkedet

Jeg glemmer aldrig min søsters ansigt, da hun var på besøg, og jeg i Mercadona fortalte hende, at vi lige skulle huske at købe kakerlak-spray. For ja, vi skal spraye hver 14. dag henover sommeren, for at undgå, at bæsterne kommer ind.

4. Kommer for sent til et arrangement med vilje for ikke at skille os ud

Som jeg har skrevet lidt om i dette indlæg er det mærkeligt at komme på det inviterede tidspunkt, så for ikke at skille os ud, sørger vi nu for at komme mindst en halv time for selv.

5. Hyrer en mekaniker til at skifte batteri på bilen

Vi har fundet en rigtig sød mekaniker, som kommer helt hjem til os og ordner ting. Og som det er i mange fag, er timelønnen så lav, at det meget bedre kan betale os at få ham til det end selv at rode med den slags, som vi ikke er gode til. Det havde jeg aldrig haft råd til hos en dansk mekaniker 🙂

6. Køber mere kød direkte fra slagteren end fra køledisken

Det tog ret lang tid, før det gik op for os, at det for det meste er billigere at købe køb i slagter-disken (som slagteren skærer ud til os) end fra køledisken. Vi er jo vant til, at det er omvendt i Danmark. Men jeg klager ikke, for det er da skønt at få skåret sit ferske kød, som man ønsker det.

7. Bliver siddende i 3 timer og venter, når børnene er inviteret til fødselsdagsfest

Især da børnene var mindre, var det kutyme, at man som forældre blev siddende i de 3 timer, som fødselsdagsfesten varede. Der er en helt anden kultur med at beskytte sine børn, og dette er et af de mere ekstreme tilfælde. I Danmark er man vant til at overlade ansvaret for børnene til forældreparret, der holder festen, men sådan er det ikke hernede.

8. Møder op i stedet for at sende en e-mail

Jeg prøvede i starten at sende mails til forskellige offentlige og private instanser, hvis jeg skulle et eller andet, men det droppede jeg hurtigt igen. Hvis en instans faktisk har en mailkonto, skal man ikke forvente, at mails bliver læst og besvaret. Jeg lærte hurtigt, at den bedste måde at opnå noget, er at møde op og tage en snak face to face.

9.  Giver kindkys. Både fysisk og som emojis

Det er jo helt normalt at give to kindkys til sine venner og bekendte, når man mødes og siger farvel. Det samme gør sig gældende, når man bliver præsenteret for nye mennesker – så giver man også kindkys. I starten kunne det godt blive en lidt akavet mellemting, fordi jeg var i tvivl om, hvornår det var passende at give kindkys, men med tiden er jeg gået ‘all in’ og giver altid kindkys. Og det fungerer fint.

Jeg sender også lystigt 2 kys via Whatsapp til folk, f.eks. hvis jeg skriver for at sige tak for hjælpen. For så vil det netop være passende med kindkys, og så passer det også på Whatsapp. Dette ville være vildt mærkeligt i Danmark, og jeg har da også nogle gange taget mig i at sende et par kys af sted til danske bekendte og bagefter fortrudt 🙂

10. Mødes til legeaftaler på legepladser i stedet for derhjemme

Spanierne holder helst deres legeaftaler ude af hjemme, f.eks. på legepladser, på stranden og i parker. Dette er simpelthen bare kutyme (man udnytter det gode vejr og pladsen), og det er helt normalt at blive inviteret ud at mødes – man skal ikke tage det som en fornærmelse, at man ikke bliver inviteret ind i hjemmet.

11. Laver legeaftaler til kl. 17 og spiser aftensmad kl. 21

Kl. 17 er absolut det mest normale tidspunkt, når børnene skal mødes og lege. Så når vi har legekammerater på besøg, udskyder vi altid aftensmaden til ca. kl. 21.00. Det er simpelthen nødvendigt, når vi skal have noget til at passe ind i spaniernes skema.

12. Tager i biografen på stranden

Torremolinos har en af de fedeste sommertraditioner – nemlig at sætte en stor skærm op på stranden i løbet af august, hvor der vises film. Vi er altid af sted mindst én gang hvert år, for det er virkelig en god og speciel oplevelse at se månen stå op bag storskærmen, imens man ligger på sandet og ser film.

13. Har en skinke stående fremme på køkkenbordet i flere uger

Idéen til dette punkt fik jeg af en god veninde, der skrev til mig, at jeg kunne putte det med skinken på min liste – for at have en kæmpestor skinke stående på køkkenbordet er ikke noget, man ville have gjort i Danmark.

Og hun har nemlig helt ret. Det er en smule grænseoverskridende at have sådan et stort stykke kød stående ‘fremme’ i så lang tid, imens man går og skærer og spiser af det. Og så dækker man det blot over med lidt fedt og film og så bliver det ellers stående ude ved stuetemperatur. 

Kom meget gerne med jeres ekstra punkter til listen i en kommentar nedenfor :-).

5 kommentarer til “Ting, vi ALDRIG plejede at gøre, da vi boede i Danmark

 1. Lisbeth Jensen siger:

  Her (Grækenland) rækker planerne om at ses ca 1 dag frem.
  Min mands svar, hvis jeg spørger om vi kan noget om 14 dage, bliver svaret altid enten “ vi får se” eller “ hvis vi lever”.

 2. Karsten Langer siger:

  Hej og tak for et nyt fint og “sjovt” indlæg. Den liste rammer jo lige ind i hjertet fra en der endnu ikke bor dernede fast. Men flytter derned så snart det er muligt for mig. Og det skyldtes jo ikke mindst de punkter du nævner! Det er jo netop charmen og afstresningen, ved at være i blandt Spanierne.
  ps. Hvis du er inde i hvordan en IT pensionist måske kunne få nogle få arbejdstimer om dagen dernede, så skriv et lille indlæg om det. 👍😁 Karsten

 3. Jørgen Mouridsen siger:

  Sjovt og interessant. Det er bl.a derfor at vi elsker at bo hernede. Jeg bor selv i et rent spansk område (Las Lagunas) uden turister og udlændinge, og nyder hver dag i det spanske!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *