Spaniens to årstider – sommer og vinter

Spaniens to årstider

Efter at vi er flyttet til Spanien, er vi gået fra fire årstider til kun at bruge to. Jeg mener det ganske seriøst – det er faktisk virkelig sjældent, at vi nævner noget med forår og efterår. Det er som om, at disse to årstider er blevet helt overflødige.

For rent praktisk deler vi året op i 2 halvdele. Der er sommeren, der starter i april/maj og varer ca. 6 måneder frem. Resten af året er så vinterhalvåret 🙂

Sommeren er kendetegnet ved, at vi står ud af sengen og tager kort tøj på – t-shirt, shorts eller kjoler. I denne periode går vi meget rundt i bare tæer på det kølige marmorgulv i stuen, da det hjælper til ikke at få det for varmt.

Om natten sover vi kun med de tomme dynebetræk, og i juli/august holder vi os helst fra at gå udenfor i perioden fra kl. 13 til kl. 18. Det er simpelthen for varmt at være udenfor om eftermiddagen, når solen bager nådesløst ned. I stedet er vi ofte i parken og på stranden om aftenen fra kl. 19-22. Vasketøjet tørrer i løbet af få timer på stativet på terrassen.

Sådan kører det i mange måneder, indtil vi når hen i oktober/november, hvor vi begynder at tage langærmede bluser og strømper+lukkede sko på. Det indvarsler vinterhalvåret.

“Vinteren” er kendetegnet ved, at vi går i lange bluser, lange bukser og endda tykke jakker i de koldeste måneder af februar. Vi finder vores nordiske dyn-duner frem, og vi går med hjemmesko, for nu er marmorgulvet iskoldt!
I de koldeste måneder har vi en radiator tændt på børnenes værelse om natten, og især når det blæser meget, har vi også tændt for den centrale luft-varme, der blæser ind i stuen og værelserne.

Om vinteren er det dejligt at være i parken eller på stranden om eftermiddagen, hvor det er varmest  – det er f.eks. rigtig dejligt at spille frisbee på en næsten tom strand, når solen skinner i december 🙂
Vasketøjet er sværere at tørre om vinteren – det tager typisk 3-4 dage om at blive tørt, og når det er meget fugtigt udenfor, kan vi være nødt til at tage stativet indenfor for at få det helt tørt.

En anden ting, som er meget forskelligt fra sommer til vinter er brusebadet! Om sommeren er det skønt at komme ud af badet og tørre sig, for det er de eneste par minutter i døgnet, hvor man er kølet lidt ned, og det er næsten lige før man fryser.

Om vinteren er det til gengæld ganske forfærdeligt at komme ud af badet. Vi har jo ikke varme i badeværelsesgulvet, og den centrale opvarmning når heller ikke derind, så det er ganske enkelt pivkoldt.

Med til historien hører jo også det faktum, at de fleste spanske lejligheder ikke er isolerede. Det betyder, at når man vågner om morgenen, så er lejligheden indenfor jo næsten lige så kold, som der er udenfor. Temperaturenr når ikke særlig langt ned her i Spanien – heller ikke i det koldeste februar, det ved jeg godt, men i en uisoleret lejlighed med marmorgulve kan det godt mærkes, når der er 6 grader udenfor, det kan jeg godt love dig!

Nu er jeg så også en rigtig hyggetrold. Jeg kan godt lide, at der er godt med varme herhjemme, og jeg kan godt lide at omgive mig med tæpper, puder og tykke sokker. Hellere tage et tørklæde med på tur end at risikere at komme til at fryse 🙂 Derfor kan jeg godt savne den varme, man kan have i et dansk, velisoleret hjem, hvor der er helt gennemvarmt.

Her i mit spanske hjem er der jo altid fodkoldt om vinteren 🙂

Det skønne er jo så, at man sagtens kan have en uge i december, hvor vejret er mildt, solen skinner, og hvor man kan sidde på terrassen og spise sin frokost. Perioder med regnvejr varer aldrig særlig længe, før der igen kommer et par dage med solskin.

Min absolutte yndlingstid på året er faktisk omkring september måned. Temperaturen er faldet lidt, så man igen kan gå ud i dagtimerne, men poolen er stadig varm og man bader hver eftermiddag 🙂 Havet er også stadig lunt, og mange af turisterne er taget hjem, så der er bedre plads på stranden. Det er en skøn måned.

Viva España 🙂

2 kommentarer til “Spaniens to årstider – sommer og vinter

 1. Hermann Alker siger:

  Det lyder rigtig godt, glæder mig til vi kan komme der hen, og Bo om 2 -3 år.
  Men synes det er lidt svært at finde ud af hvad man alt skal ordne .
  Men en super godt beskrivelse.
  Mange tak
  Hilsen
  Hermann og Ina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *