Skinke for begyndere

Så skete det endelig!

Vi har længe følt, at vi har været godt integrerede, men for en uge siden tog vi det sidste, altafgørende skridt! Vi købte vores helt egen jamón curado (skinke). Den står ude i vores lille køkken, hvor den optager alt for meget plads. Og vi er pavestolte!

Som én af vores spanske venner udbrød, da han så den: “Nu er I jo ikke bare spanske, nu er I simpelthen andalusiske!”.

Vi er jo vilde med den skinke, vi får serveret, når vi f.eks. spiser morgenmad på en lokal café i Torremolinos. Og vi har da også længe overvejet at købe en ‘rigtig’ skinke, som vi selv kunne skære af, når vi fik lyst. Men det virkede bare som et meget uoverskueligt projekt, for det skulle vist være supersvært at skære skiver af sådan én. Og hvilken type, pris og kvalitet skulle vi vælge?

Som så mange gange før, var det vores spanske ven og overbo, José, der hjalp os og gav os det endelige ‘spark’ til at komme i gang. Han og Per (min bedre halvdel) havde talt om, at denne jul skulle vi altså tage springet, og at José skulle hjælpe os med at vælge en god én. Et par dage efter ringede det så på døren, og der stod José så – med en kæmpestor skinke i hænderne. Da jeg ikke havde været med indover deres samtale var jeg en smule forvirret, men tog imod den 7.5 (!) kg tunge skinke, altimens jeg overvejede hvor f… vi skulle finde plads til den 🙂

Men ok. Nu var første del overstået. Nu havde vi skinken…

Næste skridt var så at finde det rette udstyr.

For man kan jo ikke skære skinke med en hvilken som helst kniv. Og skinken kan jo ikke bare ligge der på bordet! Så af sted til Carrefour for at finde en ‘jamónero’ (stativ til at holde skinken) og en filetkniv, der er specialdesignet til at skære skinke.

Godt nok købte vi det billigste (nu skal vi jo lige se, om det er noget for os), men vi følte alligevel, at vi var godt på vej og var et skridt tættere på målet.

Så var der bare den sidste hurdle – at få noget spiseligt skinke ud af den kæmpestore kølle, der stadig lå indpakket på stuebordet.

Igen var José sød at hjælpe os, og han og Per fik pakket den ud og sat den fast på stativet. Og så kom det sjove – at begynde at skære af den.

José fortalte, at det yderste, mørke lag er et beskyttende lag, som man putter på før lagringen. Denne del skal bare skæres af og smides væk. Når man kommer lidt længere ned kan man se det ‘rigtige’ fedt fra skinken. Dette skal man skære af i store stykker, for dette skal man bruge senere til at dække den til igen.

Når man så er kommet derned, hvor man kan se det røde kød, begynder man simpelthen bare at skære papirstynde skiver med sin filetkniv. Da José gjorde det, så det supernemt ud, men jeg må indrømme, at jeg – efter at have øvet mig en del gange efterhånden – stadig ikke har fået håndelaget til at skære de helt tynde skiver. Men det skal nok komme.

Det vigtigste er, at de skiver, der bliver skåret af vores helt egen skinke, simpelthen smager guddommeligt. Om det er indbildning – fordi det er vores helt egen – eller om det rent faktisk er fordi det er en god kvalitet, er jeg ikke skinkekender nok til at vide endnu. Jeg ved bare, at det er superfedt at kunne gå ud i køkkenet og skære et par skiver skinke til morgenmaden eller frokosten 🙂

Det sjove ved hele denne skinkeproces er, at for os er det noget helt specielt at købe en stor skinke og have den stående i køkkenet. Det er ikke noget, man gør i Danmark, og det er derfor både sjovt og spændende! Vi fik jo nærmest julelys i øjnene, da vi kunne skære de første rigtige skiver. Og det har helt bestemt også været skægt, set med José’s øjne… For han køber jo en skinke – eller to – hver eneste jul, og det er fuldstændig normalt at gøre. Og så har han så os to tumper, der ikke ved noget som helst om skinke, og som han har hjulpet med de helt basale ting! Det har vi moret os rigtig meget over 🙂.

Er der andre ‘begyndere’ derude, der skulle have lyst til at give sig i kast med en rigtig skinke, kommer her et par tips, som jeg har fået af dem der ved, hvad de taler om:

  • Du skal bruge en skinkeholder og en filetkniv til formålet
  • Spis først den halvdel, der er mest tør (den, der er opad på mit billede)
  • Herefter vender du den om og begynder at spise den anden halvdel 🙂
  • Skær det yderste, beskyttende lag af og smid det ud
  • Skær nogle gode skiver fedt af. Disse lægger du så ovenpå kødet, når du er færdig med at skære
  • Skær kun laget af, hvor du skal skære. Hvis du skærer for meget af fedtet af rundt om, bliver kødet tørt
  • Dæk kødet med et lag fedt og derefter med husholdningsfilm eller køkkenrulle, når du er færdig med at skære

Jeg har spurgt, hvor længe man kan have en skinke stående, og svaret er, at det kan man, indtil kødet bliver tørt. Der er tilsyneladende ikke nogen udløbsdato på en lagret skinke.

Man kan købe en hel skinke fra 49 euro og opefter. Prisen varierer efter kvaliteten, der måles efter, om grisene har været fritgående eller i bur samt hvad de har spist.

God fornøjelse!

0 0 vote
Article Rating
Bliv underrettet om nye kommentarer
Underret mig om
guest
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
karsten
4 år siden

Tak for (en igen) god historie, men for får altså lidt “hjemve”… 🙂 Hvor har jeg ønsket mig at vi sådan selv kunne skære vores Jamon af når vi lyster…. Men når man “kun” besøger det Spanske ca. to gange om året går det ikke, desværre.
Vi skal nok tage revanche når den anden halvdel også får frihed til det… 😉

Feliz Navidad y Feliz Año Nuevo

Sarah Jacobsen
Sarah Jacobsen
4 år siden
Reply to  karsten

Igualmente 🙂

José A. Pérez
José A. Pérez
4 år siden

Ahora todas las navidades formará arte de la decoración, habéis aprendido bien la lección. buen provecho

Sarah Jacobsen
Sarah Jacobsen
4 år siden

Creo que sí :). Otra vez muchas gracias por tu gran ayuda!

Linda
Linda
4 år siden

Hej Sarah, tak for et godt indslag, sådan en skinke er bare guf, vi købte en ifbm. vores sølvbryllup for 1 år siden, vi havde familien og venner på besøg og det var så skønt at kunne servere til natmad, brunch næste dag, osv… hvilken en endte i op med at købe, da der jo er et hav forskellige ? har du/i været i Trevelez skinkebyen, er vel ikke så langt fra jer ?. Det er et stort ønske at komme på besøg der, og se,lære om skinkerne og sikkert også mulighed for et kursus i at skære skinken 🙂… Læs mere »

Sarah Jacobsen
Sarah Jacobsen
4 år siden
Reply to  Linda

Selv tak 🙂
Altså jeg ved, at det er en iberico og det var heller ikke en af de billigste. Øvrige kriterier kender jeg dog ikke, da det var vores gode ven, José, der udvalgte den til os 🙂
Nej, jeg kender ikke til Trevelez, men det kan være, at den skal på listen over byer, der skal besøges. Tak for tippet.
Mvh. Sarah

Johnny Jensen
Johnny Jensen
4 år siden

Det skal prøves! Men fordi vi kun er to bosiddende hernede må de planlægges med at børnene kommer over sommeren ellers bliver der for meget spild. Er der højsæson for køb af skinke?
Og tak for de gode indlæg I poster.

Sarah Jacobsen
Sarah Jacobsen
4 år siden
Reply to  Johnny Jensen

Ja, det er højsæson. Man køber skinke nu og spiser den her til vinter, og mange giver også en skinke til hinanden i julegave 🙂
God idé med planlægningen, dog skulle i måske overveje at købe skinken nu og så bare først åbne den hen i foråret.

Hans Pedersen
4 år siden

Hvor længe havde I jeres skinke? Spiste I det hele eller blev den for tør og skulle smides ud?

Sarah Jacobsen
Sarah Jacobsen
4 år siden
Reply to  Hans Pedersen

Hmm, jeg kan ikke huske hvor længe vi havde den, men vi nåede at spise den ene side og vende den rundt og spise et godt stykke af den anden side. Da den på et tidspunkt begyndte at se lidt dårlig ud, smed vi resten væk. Men vi havde den altid godt overdækket af det gl. fedtlag og jeg syntes egentlig ikke at den blev tør. Men min overbo spiste hans på to uger, og så hurtigere var vi altså ikke 🙂