Pas på, når du søger job i Spanien

Pas på når du søger job i Spanien

Jeg har igennem mine år her i Spanien hørt en masse skrækhistorier om danskere, der blev ansat på ulovlige kontrakter og som har stået uden sygesikring eller endda løn.

Det er nok svært at gardere sig fuldstændigt imod sådanne ting, men som medarbejder er der nogle ting, som man selv kan undersøge, inden man underskriver en arbejdskontrakt. Disse ting gennemgår jeg i denne artikel.

Ingen sygesikring?

Det scenarie, jeg oftest har hørt om, er den, hvor arbejdsgiveren ikke har meldt medarbejderen ind i Seguridad Social (den spanske sygesikring).

Grunden til, at der er nogle arbejdsgivere, der prøver at snyde sig udenom dette, er ganske enkelt, at det er en dyr fornøjelse for virksomheden at betale sygesikring for medarbejderen. Derfor har jeg hørt fortællinger om arbejdsgivere, som ansatte folk på en såkaldt ‘dansk kontrakt’, hvor medarbejderen så selv skulle sørge for at tegne en privat sygesikring. Men hvis man er på en rigtig dansk kontrakt er det en udstationering, hvor man så er dækket af den danske sygesikring. Og dette var ikke tilfældet – faktisk var den pågældende medarbejder slet ikke dækket hverken i Danmark eller Spanien.

Jeg har også hørt om en medarbejder, der troede, at hun var korrekt tilmeldt, men efter en lang periode viste det sig, at der aldrig var blevet indbetalt noget som helst til Seguridad Social ,og at hun faktisk stod uden sygesikringsdækning.

Lad os få det helt på det rene: Hvis du er ansat på en spansk arbejdskontrakt (hvilket du gerne skal være), så er det arbejdsgiverens ansvar at betale for din Seguridad Social. Det gør de via dit Seguridad Social-nummer, som vil stå på din lønseddel og som tilhører dig personligt.

Hvis du skifter arbejde, skal din nye arbejdsgiver også betale ind til Seguridad Social via dette nummer. Du kan faktisk gå på dit nærmeste Seguridad Social-kontor, og bede om en ‘Vida Laboral’, som viser, hvad der er indbetalt til dig. Det er en smart måde at tjekke, om alt er i orden. Nogle udlejere beder faktisk om denne i stedet for en arbejdskontrakt, netop fordi det er en rigtig god dokumentation.

Det er vigtigt, at du er tilmeldt Seguridad Social. Du skal nemlig bruge din sygesikring, når du skal til lægen eller på hospitalet – det blå sygesikringsbevis fra Danmark gælder kun, når du er på ferie og i en kort periode. Du kan læse mere om den spanske Seguridad Social her (vælg engelsk oppe i højre hjørne).

Så det er altså vigtigt, at du tjekker, at din arbejdsgiver har meldt dig ind i Seguridad Social (hvis du er ny i Spanien), eller at de indbetaler hertil.

Nej, det burde ikke være noget, der var behov for at tjekke, men fordi der er store penge at spare her, vil der være nogle firmaer (der er knap så pæne i kanten), som vil forsøge at slippe udenom. Og derfor er det vigtigt, at du selv er obs på dette og holder øjnene åbne.

I værste fald kan du stå med et behov for at gå til lægen eller at komme på skadestuen, og så skal du selv betale for behandlingen, fordi du ikke er dækket i det spanske system, og fordi du ikke har en privat sygesikring.

Der er en del, der under alle omstændigheder foretrækker at tegne en privat sygesikring, så man kan gå til lægen på et engelsktalende hospital.

Dette er helt fint, men en privat forsikring går ikke ind og tilbyder alt det, som den spanske sygesikring gør, f.eks. kompensation af løn under sygdom, løn under barsel m.v. En privat forsikring kan altså ikke erstatte sygesikringen, og hvis du bør være dækket af den spanske sygesikring via dit arbejde – så hold på din ret hertil.

Tjek firmaet inden du underskriver

Tal gerne med andre medarbejdere i samme firma inden du underskriver din arbejdskontrakt. Hør om arbejdsvilkårene er i orden, om man får udbetalt sin løn hver måned og om der er rart at være. Hvis der er så meget udskiftning, at du kun kan tale med ‘nye’ medarbejdere ligesom dig selv, skal du måske grave lidt dybere. For måske er der en grund til denne store udskiftning?

Du kan også tjekke, at virksomheden rent faktisk er et korrekt oprettet spansk firma ved at tjekke på www.infocif.es.

Er det et dansk firma, kan du tjekke på www.cvr.dk, men i dette tilfælde skal du huske at spørge ind til, hvordan de som dansk firma kan give dig en spansk arbejdskontrakt med sygesikring.

Falsk autónomo

Nogle firmaer vil måske bede dig om at blive oprettet som selvstændig (det hedder “autónomo”), hvor idéen så er, at du blot sender firmaet en faktura hver måned. Fidusen med denne opstilling er, at du selv kommer til at stå for at betale Seguridad Social, ligesom firmaet ikke har nogen forpligtelser overfor dig, såsom opsigelsesvarsel, løn under sygdom osv. Dette er faktisk ulovligt, hvis du har faste arbejdstider og faste arbejdsopgaver. Så skal du i stedet være ansat som en helt almindelig medarbejder.

Er du rent faktisk selvstændig, hvor du sender fakturaer til flere forskellige virksomheder eller har skiftende arbejdsopgaver og -timer, er det helt ok at være autónomo :-).

Tjekliste

Inden du underskriver nogen arbejdskontrakt her i Spanien, vil jeg foreslå dig at gennemgå følgende ting:

  1. Hav samtaler med flere firmaer (ikke kun ét), inden du træffer din beslutning. Der er f.eks. mange telemarketingbureauer, der gerne vil have medarbejdere. Så lad dig ikke forblænde af det første jobtilbud.
  2. Tjek selskabet på www.infocif.es.
  3. Tal med andre medarbejdere i firmaet.
  4. Spørg ind til Seguridad Social – og når du har fået din første løn skal du tjekke, at du har et Seguridad Social-nummer og at der indbetales hertil.

Jeg håber, at du vil tage ovennævnte forholdsregler, inden du bare springer ud i det.

Jeg ønsker ikke at gøre nogen nervøse, men der er altså en del firmaer hernede, der prøver på at tjene en masse penge i en fart, og det går ud over medarbejderne. Så jeg ønsker blot at opfordre til at holde øjnene åbne og ikke lade dig forblænde af den lovede provision. Husk, at hvis det lyder til at være for godt til at være sandt – så er det nok også tilfældet.

***Denne artikel er skrevet i samarbejde med Christian Cortez Campos fra Webhelp, som igennem mange år har tilbudt ansættelse til danskere, der flytter til Spanien. Se mere om deres jobtilbud her og på www.infonordic.com/job.

2 tanker om “Pas på, når du søger job i Spanien

  1. Allan Slakjær siger:

    Hej jeg syndes det er et god artikel du komme med her .men med mange års erfaring vil jeg komme med et pr kommentar .

    Det er rigtig at mange virksomheder helst vil betale dig sort eller på små kontrakter (Eller ingen) for at spare penge , men det er også et helved at komme af med en medarbejder , hvis den ansatte har en fuld arbejdes kontrakt, da de stor set kan blive hjemme / melde sig syg ,(eller gøre hvad de har lyst til i den virksomhed) i rigtig lang tid og virksomheden skal betale , det der skal til er at dette gammel dags system skal ændres af staten , så virksomheden for lyst til at betale sygeforsikring ( stadig er det virksomheder der vil snyde det ved jer )

    Som udlænding tror jeg ikke man skal tro på at man for meget for den spanske stat , udover sygehus , læger osv , men tror kort man kan se bort for sine pensioner osv, der kommer vi vidst sidst i køen, hvis der er nogle der har været så heldig på den konto må de gerne tage kontakt til mig , og give mig opskriften på dette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *