At leje en lejlighed i Spanien kan være kompliceret

Hvordan man finder sin lejlighed i Spanien, er et af de mest omdiskuterede emner i spaniensdanskernes Facebook-grupper: Hvor skal man lede? Skal man benytte en ejendomsmægler? Hvad skal man være opmærksom på?

Der er generelt en angst for at blive snydt af udlejerne, og en frygt for, at lejligheden ikke svarer til forventningerne. Og jeg kan såmænd godt forstå denne nervøsitet … I mange tilfælde bor man stadig i Danmark, imens man forsøger at navigere rundt i junglen af udlejere og ejendomsmæglere og finde den perfekte lejlighed, der ligger mange hundrede kilometer væk.

Derfor har jeg her samlet nogle gode råd og anbefalinger til jer, der er i gang med at søge lejlighed i Spanien. Det er anbefalinger, som både stammer fra mine egne erfaringer, fra en god snak med en jurist samt fra gode råd og historier, som jeg har læst i Facebook-grupperne i løbet af de sidste par år.

1. Se lejligheden inden I underskriver en kontrakt

Når man planlægger at flytte til Spanien, bor man (i de fleste tilfælde) stadig i Danmark, og man skal jo helst gerne have en lejlighed så snart man ankommer til sit nye hjemland.

Men det er en virkelig dårlig idé at leje en lejlighed kun ud fra billeder, som man har set på internettet. Billeder kan snyde, og korrespondance med en udlejer/ejendomsmægler via telefon eller e-mail er heller ikke det samme som at kunne diskutere tingene face to face.

Jeg har hørt adskillige historier om lejligheder, der ikke var som forventet, så det er i mine øjne helt afgørende, at man har besigtiget lejligheden, inden man underskriver en lejekontrakt.

Som jeg ser det, er der to muligheder:

Mulighed 1:
Tag en sviptur til Spanien et par måneder før I skal flytte, og tag i denne forbindelse rundt for at se på en masse lejligheder. Så har I mulighed for at lære nogle områder at kende, sammenligne lejligheder og få et indtryk af, hvad man kan få for pengene. Når I så har fundet den rigtige lejlighed, kan I takke ja til udlejeren/mægleren. De afsluttende detaljer såsom underskrift af lejekontrakt og indbetaling af depositum kan I sagtens klare, efter at I er taget tilbage til Danmark igen, men det at I har set lejligheden med egne øjne og fået fornemmelsen af den, er simpelthen så vigtigt!

Mulighed 2:
Lej jer ind på et hostel eller hotel i et par uger fra ankomsdatoen. Dermed har I tid til at tage rundt og finde en lejlighed, efter at I er ankommet.

Denne fremgangsmåde kan føles lidt mere ‘risikabel’, fordi det er svært at forudse, hvor lang tid det vil tage at finde den perfekte lejlighed. Har man børn, vil man jo også gerne præsentere dem for deres ‘nye hjem’ straks, uden at skulle ture rundt og se på lejligheder. Hvis man ikke har børn med, er dette dog en supergod fremgangsmåde, da man bedst får fornemmelsen af de forskellige byområder, når man rent faktisk bor hernede og er i gang med at starte sit nye liv.

2. Brug ejendomsmægler eller få lokalkendt hjælp

Ét af de helt store spørgsmål er, hvorvidt man skal indgå en aftale direkte med en privat udlejer, eller om man vil gå igennem en ejendomsmægler, som jo tager et gebyr for at være mellemled.

Vi lejede selv via en ejendomsmægler, og jeg må sige, at som nytilflyttere var det en dejlig tryghed, at vi kunne tale med en (engelsktalende) ejendomsmægler, der tog sig af alt det praktiske og kunne svare på alle vores spørgsmål. Vi betalte en halv måneds husleje som gebyr for hans hjælp, og jeg syntes, at det var godt givet ud for at have et professionelt mellemled.

Hvis man ikke benytter sig af en ejendomsmægler (eller en advokat), vil jeg anbefale, at man får rådgivning og hjælp af en lokalkendt person, som kan hjælpe med at stille de rigtige spørgsmål. At leje en lejlighed her i Spanien er jo meget anderledes end at leje én i Danmark, så det er en god idé at have én med på sidelinjen, der både kender området og noget om, hvordan systemet fungerer hernede.

3. Kend vilkårene i lejekontrakten

Hvis man får en spansk lejekontrakt stukket i hånden, kan det være fristende blot at skrive under – men hvad er det egentlig, man skriver under på?

Få én til at oversætte lejekontrakten, så I kender alle vilkårene og ikke skriver under på noget, som er helt urimeligt.

Der findes mange myter om spanske lejeaftaler. Blandt andet hører man ofte, at hvis man lejer i 11 måneder eller herunder, har man en ‘korttidskontrakt’. Dette passer imidlertid ikke. Spansk lovgivning skelner ikke imellem korttids- og langtidslejemål. De to typer lejekontrakter afhænger derimod af, hvorvidt lejeboligen er lejers hjem.
Læs mere om de spanske lejekontrakter, rettigheder og depositum her: Fakta om spanske lejekontrakter

4. Vær opmærksom på sommerperioden

Hvis man gerne vil indgå et langtidslejemål med start den 1. juli eller 1. august, er realiteten den, at udvalget er mindre, end hvis man gerne vil indgå en lejeaftale den 1. januar.

Grunden er, at udlejerne i sommerperioden kan udleje til ferieboligpris og få en meget større indtjening, end hvis de udlejer til langtidsleje. Derfor vil mange udlejere, der har ledige lejligheder, gerne vente med at indgå en aftale om langtidsleje, indtil sommerferien er slut.

Hvis der er en lejer, som er villig til at indgå en aftale om langtidsleje kan det godt virke mærkeligt, at udlejerne gider at have besværet med at udleje på ugebasis i sommerperioden. Men der er økonomisk krise hernede, så hvis der er mulighed for at tjene lidt ekstra, tager man gerne besværet.

Jeg siger ikke, at det er umuligt at finde et langtidslejemål i sommerperioden, jeg siger blot, at udvalget er mindre, og at man godt kan komme ud i en situation, hvor man har fundet drømmelejligheden, men hvor udlejer først vil udleje fra 1. september.

Så vær opmærksom på tidspunktet, når I søger efter lejlighed …

5. Hav styr på jeres krav og ønsker

Hvad kræver I af jeres lejlighed? Skal der være kælderrum, swimmingpool, a/c eller opvaskemaskine?

Husk at lave en tjekliste over ønsker og krav til jeres kommende lejlighed.

Her er et par ting som er værd at overveje:

 • Ønsker I el eller gas?
  I nogle lejligheder er der koblet gas til vandvarmeren, og i andre lejligheder kører den via el. El er jo dejligt bekvemt, for så skal man ikke selv sørge for noget, men gas-løsningen er billigere.
 • Møbleret eller umøbleret?
  Her skal nævnes, at langt de fleste lejligheder udlejes møblerede.
 • Opvaskemaskine?
 • Aircondition (kold luft)? I hvor mange rum?
 • Aircondition til opvarmning (varm luft)? I hvor mange rum?
 • Parkeringsplads?
 • Kælderrum?
 • Swimmingpool?
 • Elevator?
 • Terrasse eller lille balkon?
 • I hvilken retning skal terrassen/balkonen vende?
 • Afstand til strand, tog, bus, indkøbsmuligheder?

6. Forvent ikke, at lejligheden er som en dansk lejlighed

Det kan være svært at forestille sig, hvordan det er at bo i en lejlighed i Spanien, før man har prøvet det. For sandheden er, at det er noget anderledes end at bo i en dansk lejlighed (her taler jeg om helt normale, spanske lejligheder).

Kolde vinterlejligheder

Den største forskel er, at lejlighederne hernede ikke er isolerede og ikke har centralvarme, som vi kender det fra Danmark. I 90% af året er det ikke noget, man tænker over, for i de fleste måneder er temperaturen høj, og man nyder, at man ikke skal bruge penge på opvarmning af lejligheden.

I den koldeste periode af året er det dog nødvendigt at opvarme sin lejlighed, og så kan man mærke, at man ikke har isolering eller gulvvarme 🙂

Opvarmning sker enten ved aircondition (hvis man har dette), flytbare radiatorer, gasovne og lignende. Men selvom man varmer op ved hjælp af en af disse, får man bare ikke den der vinterhyggelige opvarmning, som man får med centralvarme og et topisoleret hus. Vi gør i hvert fald ikke i vores lejlighed 🙂 Når det er rigtig koldt, bliver det ved med at være fodkoldt på grund af det uopvarmede klinkegulv, og det føles som om, at det trækker ind ved fodpanelerne, når det blæser.

Det er altså noget, man lige skal vænne sig til. Heldigvis varer det kun et par uger, før temperaturen igen stiger, og det ikke længere er