Når man læser overskriften, tror man sikkert, at både jeg og min mand taler flydende spansk, krydret med andalusisk accent. Men det gør vi altså ikke … langt fra.

Men vi prøver! Og det er lige netop hvad dette indlæg handler om.

Arbejdet med at lære et nyt sprog

Jo, vi knoklede selvfølgelig med flere lær-spansk-apps i de 9 måneder før vi flyttede. Og på grund af vores hårde arbejde i DK, kunne vi faktisk klare os nogenlunde, da vi kom herned. Desuden supplerede vi vores hjemmestudier med en masse snak ‘ude i byen’ og i en periode havde vi endda en spansklærer på besøg en gang om ugen. Så jeg synes godt at man kan sige, at vi har arbejdet for at lære sproget.

Men hold da op, det er en lang proces at lære et helt nyt sprog. Når man synes, at man er rimelig godt kørende, opdager man et helt område, som man endnu ikke har arbejdet med.

En af mine helt store frustrationer i processen med at lære spansk, er at jeg efter al denne tid stadig kan have dage, hvor jeg nærmest ikke kan få et eneste korrekt ord over mine læber. Hvor jeg har svært ved at bøje verberne korrekt, og hvor det, der trods alt lyder nogenlunde ok i mit hoved, lyder som noget helt andet, når jeg siger det.

Dagen efter kan jeg så heldigvis igen huske alt det, jeg har lært over de seneste to år og kan igen føre en normal samtale. Men hold fast, hvor er det frustrerende, at det kan svinge sådan! Især hvis jeg har sådan en ‘dårlig spansk dag’ lige på et tidspunkt, hvor vi har aftalt at mødes med nogle spanske venner 🙂

Nej tak til engelsk

Da vi ankom til Spanien, var vi jo fast besluttet på at blive integreret og på at blive bedre til at tale spansk. Der bestemte vi os for at holde os fra engelsk. Vi ville altid begynde en samtale på spansk og kun ty til engelsk, hvis det gik helt i hårdknude. Og det har vi holdt ved.

Dette har nok været en af de vigtigste og bedste beslutninger, vi har taget.

Overalt blev vi af spanierne mødt med hjælpsomhed og venlighed, der langt overstiger, hvad jeg tidligere har oplevet fra folk, jeg ikke kendte i forvejen. Nu er spanierne jo generelt meget søde og rare mennesker, så jeg tror såmænd også at de havde været venlige, selvom vi ikke havde talt spansk.

Men vi følte helt klart, at de respekterede os for altid at forsøge på spansk og for at arbejde for at passe ind i det spanske samfund. Selv når vi forsøgte at sige noget, som sikkert kun var 30% korrekt, blev det godt modtaget, for vi forsøgte jo …

Spanske venskaber

Hertil kommer, at mange af de bekendtskaber, vi stiftede lige ved tilflytningen, faktisk har udviklet sig til deciderede venskaber. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at dette kun har ladet sig gøre, fordi vi taler spansk. Vi har faktisk flere vennepar, hvor den ene – eller begge parter – slet ikke taler engelsk. Så vi havde aldrig lært disse skønne mennesker at kende, hvis vi ikke var begyndt at sludre sammen på gebrokkent spansk, dengang for længe siden.

For nyligt mødtes vi med et spansk vennepar til en aften, hvor vi spillede brætspil, spiste kage og hyggede os. Det var en god og sjov aften, hvor vi talte om alt muligt og lavede sjov med spillet og hinanden. Da vi kom hjem var jeg helt vildt glad. Tænk, at vi nu var nået så langt, at vi faktisk kunne gennemføre en aften med brætspil og snak på spansk – uden at vores spanskkundskaber var hæmmende for samtalen. Det var en fantastisk følelse.

Min pointe?

Jeg er ikke i tvivl om, at man fint kan klare sig uden at kunne tale spansk. Men man vil uundgåeligt gå glip af de oplevelser og relationer, som man får, når man kan tale med menneskene omkring sig.

Selvom det har været – og stadig er – et stort arbejde at lære sproget, er det godt givet ud, for vi får det tifold tilbage i oplevelser. Og skidt med, at man ikke kan rulle på r’erne (det kan jeg ikke) og at man ikke altid bøjer verberne korrekt; det vigtigste er at gøre en indsats og forsøge. Det vil blive belønnet.

Så hvis evnerne er til det, er det bare om at klø på.

Et par gode apps til at lære spansk

Jeg har har samlet de apps, som vi selv har brugt mest.

Duolingo
Fantastisk (gratis) program, der findes til både pc, Iphone og Android. Den kræver at man kan engelsk, da øvelserne foregår fra engelsk til spansk. Virkelig godt opbygget med forskellige typer øvelser.

Duolingo til pc
Duolingo til Iphone
Duolingo til Android-telefoner

LingLing
En fin app til at udvide ordforrådet. Et minus er, at man ikke lærer om ordene er han- eller hunkøn.

LingLing til Android-telefoner
LingLing til Iphone

Practico
Her kan man øve bøjning af verber – nutid, datid, regelmæssige, uregelmæssige. Rigtig god til at styrke bøjninger. Jeg har kun fundet denne app til Iphone/Ipad.

Practico til Iphone

Spanskundervisning på kysten

Jeg har på Facebook set, at en kvinde ved navn Jacqueline tilbyder spanskundervisning til danskere på Solkysten.  Se hendes Facebook-side her

Kender du andre apps, der er gode til at lære spansk med? Så skriv dem endelig i kommentarfeltet, så jeg kan tilføje dem på listen!

 

Et godt tip!

Ved at se film med spansk tale og spanske undertekster kan man øve sig i at høre og forstå spansk, samtidig med, at man kan hente hjælp i underteksterne

Online undervisning