Facts

Hvad jeg ved om indmelding i en spansk kommuneskole:

  1. Der er ansøgningsfrist i marts, og man skal bekræfte sin plads i juni. Dette er, hvis man ansøger på den traditionelle måde
  2. Man kan ansøge online i marts måned
  3. Man ønsker 3 skoler i prioriteret rækkefølge, men får tildelt skole efter et pointsystem
  4. Der er i princippet frit skolevalg inden for kommunen, men eftersom man får tildelt skole efter point, kan man ende med blot at få tildelt den skole, hvor der er bedst plads
  5. Hvis der er plads på en spansk skole, kan man gå derhen og tilmelde børnene, hvorefter der er god chance for at de kan starte efter et par dage

Det er nok punkt 5 (og ikke pkt. 1), vi udlandsdanskere oftest benytter os af, da man som tilflytter ikke har mulighed for at ansøge i marts måned.

At finde den rigtige skole

Når man planlægger at flytte til udlandet, er det bare så vigtigt at finde en skole til sine børn, hvor man mener, at de vil føle sig trygge og få en god start. Derfor bruger man timevis på at undersøge mulighederne og finde info omkring skoler på nettet. Det gjorde vi i hvert fald.

Beslutter man sig for en spansk skole, er det desværre meget sparsomt med info. Nogle skoler har hjemmesider – på spansk selvfølgelig – men ofte er der ikke særlig megen brugbar info vedr. tilmelding, fag, ekstraundervisning til udlændinge osv.

Da vi planlagde at flytte til Spanien, var det vores absolut højeste prioritet at finde en god, spansk skole til børnene. Og hvordan vurderede vi så, hvad der var en god skole?
Tjah, vi ville gerne finde én, der ikke så særlig lukket ud, og hvor vi kunne komme til at tale med ledelsen inden indmeldelsen. Da vi ikke kendte systemet, var det disse kriterier vi havde at gå efter.

Så vi fandt en håndfuld skoler, der så fine ud, og sendte en pæn, spansk mail af sted til dem, hvor vi bad om et møde i den uge, vi planlagde at tage til kysten i april. Ud af alle de mails, vi sendte (12, så vidt jeg husker), var det kun 2, der svarede os. Begge lå tilfældigvis i Torremolinos. Det beskriver faktisk i korte vendinger, hvordan vi havnede her, hvor vi bor nu 🙂

Online ansøgning

Situationen var den, at vi havde planlagt at tage en sviptur ned for at se skolerne i april. Men vi havde læst os frem til, at der var tilmeldingsfrist til skolerne allerede i marts.

For at være sikre på ikke at ansøge for sent, udfyldte vi derfor ansøgningsskemaerne på internettet for begge børn, inden fristen udløb. Som prioritet 1 og 2 satte vi de to skoler på, som vi havde korresponderet med pr. e-mail. Som nr. 3 valgte vi én, der lå tæt på de andre to skoler. Man skal nemlig opliste 3 skoler i prioriteret rækkefølge.

Da vi (selvfølgelig) endnu ikke havde nie-numre, udfyldte vi ansøgningerne med børnenes pasnumre. Jeg skal hilse og sige, at det tog os mange timer at tyde de spanske tilmeldingsskemaer, eftersom vi intet kendte til systemet eller terminologien. Men til sidst lykkedes det os da at få dem udfyldt og mailet af sted med vedhæftede kopier af pas for både børn og forældre.

Da vi endelig kunne komme ned for at besøge skolerne, havde vi et møde med to skoleinspektører. Begge inspektører var travle, men tog sig alligevel tid til at svare på vores spørgsmål, hvilket vi var meget taknemmelige for.

De spørgsmål, der optog os mest, var f.eks. tidspunktet for skolegangen, undervisning til udlændinge osv. Begge steder fik vi at vide, at i de små klasser går man i skole fra 9-14, der er mulighed for comedor om eftermiddagen (kl. 14-16), og at der efter behov ville blive tilbudt ekstraundervisning.

Noget af det mest interessante var faktisk, at skolen, der var vores 1. prioritet, havde alle ansøgningerne hængende fremme på en væg. Der hang vores børns ansøgninger faktisk også – de havde begge 0 point, og vi fik desværre også at vide af skoleinspektøren, at skolen var meget eftertragtet, og at vi sandsynligvis ikke ville få plads der pga. pointsystemet.

Pointsystem afgør skolepladserne

Nu skal jeg ikke gøre mig alt for klog på, hvordan fordelingen af skolepladserne fungerer, men jeg ved, at alle ansøgere får tildelt point, alt efter hvor tæt man bor på skolen, forældrenes indkomst, søskende på skolen og kriterier i den stil.

Som udlændinge, der ikke havde andet at fremvise end et pasnummer, var det klart, at børnene ikke fik nogen point overhovedet og derfor kom bagerst i køen.

Vi fik at vide, at skolen, der var vores 2. prioritet, var en større skole, hvor der sandsynligvis ville være plads. Vi var glade for at være blevet orienteret og rejste til Danmark igen med forventning om, at vi ville nok ville få den ene af de skoler, vi ønskede.

En helt fjerde skole

Da vi kom hen i juni måned, fik vi så en mail fra skoleinspektøren på den første skole, hvori han fortalte os, at vi ikke havde fået nogen af de tre skoler, vi havde anført på ansøgningsskemaet.

What!?

Skolen, vi havde fået tildelt, havde vi slet ikke korresponderet med, så det kom som lidt af en overraskelse. Vi blev dog hurtigt glade for skiftet, for vi kunne på skolens hjemmeside se, at det var en lille skole, og den så ret hyggelig ud. Det heldige var, at den også var i gå-afstand fra den lejlighed, vi i løbet af juni havde lejet i Torremolinos.

Så langt så godt. Så var skolen også på plads.

Troede vi …

Jamen har I ikke bekræftet pladserne?

Eftersom vi flyttede herned i starten af juli måned, var alle skoler jo lukket, og medarbejderne var gået på sommerferie. Kommunen kunne fortælle os, at alle skolesekretariater ville åbne igen den 1. september, så vi afventede med spænding denne dato, hvor planen var, at vi ville tage hen på skolen for at høre, hvad vi skulle foretage os.

Da min mand så mødte op på sekretariatet præcist den 1. september (på det tidspunkt var jeg begyndt at arbejde og kunne ikke tage med), blev han noget overrasket over at høre, at vores børn ikke var indmeldt på skolen. Sekretæren kunne godt se, at de var blevet tilbudt pladser, men man skulle bekræfte pladserne i juni, og det havde vi jo ikke gjort.

Som I nok kan forestille jer, at det ikke lige det, man gerne vil høre, når man tror, at der er styr på skoletilmeldingen. Vi havde jo intet hørt om, at vi skulle bekræfte pladserne i juni, for så havde vi da gjort det.

Vi var dog så heldige, at der var et par pladser tilbage på skolen, så vi var velkomne til at ansøge på ny. Så der stod min mand, den 1. september, på skolesekretariatet, og udfyldte – igen – skoleansøgninger for børnene med kopi af pas og hele svineriet.

Og dermed var skoleansøgningen, der på det tidspunkt havde strakt sig fra marts til september, endelig overstået, og børnene havde fået en skole.

Ville gøre det om igen

Som det fremgår ovenfor, brugte min mand og jeg både utrolig meget energi og virkelig mange timer på at læse om skoler, korrespondere pr. e-mail, mødes med inspektører, udfylde ansøgninger og udfylde ansøgninger igen.

Set i bagklogskabens klare lys kunne vi selvfølgelig have sparet os besværet og blot have dukket op på den skole, vi ville have, den 1. september og udfyldt en ansøgning. For alt det andet var bare spildt arbejde.

Men sandheden er, at hvis jeg skulle gøre det om igen, med den viden vi har nu, ville vi sikkert have gjort det samme igen. Bare for at have forsøgt. For en god skole til børnene er jo bare så vigtigt, eftersom børnenes trivsel er den største bekymring hos alle forældre, der planlægger at flytte til Spanien med deres børn. Så selvfølgelig gør man alt, hvad man kan.

I vores tilfælde var det pga. mailkorrespondancen med de to skoler, at vi endte i Torremolinos, og et rent tilfælde, at vi fik den skole, som vi fik. At vi nu bor i et skønt område, og at skolen har været fantastisk for vores børn, er vi meget taknemmelige for, men det er lidt sjovt at tænke på, at vi sagtens kunne have været endt i et andet område – og på en anden skole.

Min anbefaling

Hvis man er nyankommen til Spanien, vil jeg foreslå at man tager hen på den spanske skole, som man ønsker sine børn meldt ind i, og spørger, om de har ledige pladser. Hvis de ikke har, kan de hjælpe én videre i processen. Husk dokumentation fra kommunen om, at I bor der, samt pas og kopier heraf.

Jeg har faktisk hørt om mange, der ankom midt i skoleåret, ansøgte en fredag og så kunne børnene starte om mandagen. Så det behøver ikke at være en lang og o