En helt almindelig hverdag i Spanien

Hverdag i Spanien

For et par uger siden efterspurgte jeg idéer til indlæg på min Facebook-side. Ofte har jeg lyst til at skrive noget på bloggen, men vi oplever jo ikke så mange nye og spændende ting mere – og alt det praktiske med indmeldelse i de spanske systemer er jo også for længst overstået.

Der var så flere af mine Facebook-følgere, der foreslog at skrive netop om dette: Hverdagen. Hvordan vores liv ser ud nu efter tre år som fastboende i Sydspanien.

Selvom jeg synes, at det er en god idé at skrive om vores hverdag, er det faktisk ikke helt nemt for mig. Ikke fordi der er noget ved vores liv, jeg ikke ønsker at dele med jer her på bloggen, men simpelthen fordi jeg har svært ved at definere hverdagen, efter at vi er flyttet herned. Vi lever et meget privilegeret liv, hvor arbejde og skole går op i en højere enhed med sol, strand, gæster og kulturelle oplevelser, og vi har derfor ikke længere nogen ‘grå hverdag’, som vi havde i Danmark. Hverdagene flyder sammen med weekenderne, der flyder sammen med ferierne.

En typisk dag

Men lad mig alligevel prøve at beskrive en typisk dag hos os:

Per og ungerne står op kl. 7.15 for at spise morgenmad og gøre sig klar til skole. De går af sted kl. 8.30, da det tager 20 minutters tid at gå hen til skolen. Per har taget denne tur med børnene i alle de tre år, vi har boet her, og de tre bruger tiden på at snakke, quizze og øve skolefag gennem lege. Hvis det regner om vinteren, er denne tur ikke særlig sjov, men 95 % af året skinner solen, og så er det en rigtig hyggelig tur og en tid med børnene, som Per sætter stor pris på.

Jeg selv er lidt af et B-menneske, så jeg tumler ud af sengen lidt i 8, så jeg er klar og online lidt efter. Så tjekker jeg indkomne mails, og ser om mit team af udviklere har brug for svar på noget (jeg er projektleder i et webbureau). Morgenmad spiser jeg først op ad formiddagen foran min pc, og ofte bliver det først til frokost med Per omkring middag.

Ja, jeg ved det godt; vi er sgu heldige, at vi begge går hjemme og kan spise frokost sammen 🙂

Når Per har afleveret børnene, står den for hans vedkommende på arbejde i sit korrekturfirma og lidt arbejde i huset, indtil det er tid til, at han skal hente børnene igen kl. 14.00.

Ofte bliver de hængende en halv times tid på legepladsen uden for skolen, hvor de leger med deres klassekammerater, inden de går hjemad. Når de kommer hjem, laves der lektier, og de smører sig en mad til (sen) frokost.

Derefter har de et par timer, hvor de leger, spiller, ser film på deres tablets, eller hvad de nu finder på.

Jeg selv arbejder til kl. 16.00, hvor jeg så logger af og går ud af mit lille hjemmekontor for at sige hej til ungerne og hygge lidt med dem.

Madlavningen skiftes Per og jeg til. Selvom vi har forsøgt meget, kan vi simpelthen ikke vænne os til at spise så sen aftensmad som spanierne, så den plejer ikke at blive mere end 18.30, før vi spiser. Til stor morskab for vores venner, der synes, at dette tidspunkt er helt hen i vejret 🙂

Kl. 20.00 begynder ungerne at gøre sig klar til at gå i seng. For tiden er vi ved at læse Ant-Boy højt inden sengetid, og så tager vi hver en side i bogen – også børnene. Ud over at den er supersjov (ungerne skraldgriner nogle gange), så er det også en god øvelse at læse højt fra en dansk bog hver aften for børnene. Og så kan det sagtens være, at det bliver en spansk bog næste gang – vi veksler lidt.

Ofte får børnene også lov til at læse et par sider i deres egne bøger, som de læser i sengen. Og derefter slukkes lyset.

Vi voksne går normalt først i seng omkring midnat. Det kan vi jo sagtens, når vækkeuret først ringer kl. 7.15. Tænk jer,  at vækkeuret i Danmark ringede kl. 5.15. Uff!

I sidste uge lavede Sofia 3 af Torremolinos’ monumenter i Trylledej. Her fortæller hun lidt om projektet (på spansk) udenfor skolen.

En omskiftelig tilværelse

Ovennævnte må være det tætteste, vi kommer på en helt almindelig dag i vores liv. Ofte bruger vi eftermiddagen på at tage i parken, på stranden eller noget helt andet – enten selv eller med et hold venner. Det er endnu en ting, vi sætter stor pris på: At vi har så meget tid i hverdagene, at vi også har tid til at ‘gå ud’, inden der skal laves aftensmad.

Ud over sit arbejde som korrekturlæser er det også Per, der tager sig af det meste af det huslige. Så når jeg får fri kl. 16.00, er der både styr på vasketøj, opvaskemaskine, rengøring, madpakker og alt det andet. Det betyder SÅ meget, for det var disse pligter, der var nogle værre tidsrøvere om eftermiddagen tidligere, da vi begge havde fuldtidsarbejde.

Nogle gange kan jeg også godt finde på at stoppe arbejdet tidligt og gå med op at hente børn kl. 14.00. Det er lidt hyggeligt at være med til dette en gang imellem, og det betyder meget for mig, at jeg har denne fleksibilitet i mit job. Men det går selvfølgelig begge veje. Hvis jeg har travlt i en periode, sidder jeg ofte i en time eller to om aftenen med min laptop på sofaen.

Så I kan også godt se, at det er svært at beskrive en almindelig hverdag, ik?
Er det en dag, hvor jeg stopper tidligt, eller hvor jeg arbejder om aftenen? Sidder Per med en stor korrekturopgave, eller har han en rolig dag med et par mindre opgaver?

Eller måske har vi besøg fra Danmark?

Besøg fra DK eller poolsæson

Hvis vi kommer ind i en periode, hvor dagene begynder at ligne hinanden, så bliver vi jo hurtigt revet ud af dette, fordi der kommer besøg fra Danmark. Jeg overdriver ikke, når jeg skriver, at vi nok får besøg ca. en gang om måneden fra Danmark. Og når der er besøg, sker der jo altid lidt ekstra. Vi tager f.eks. ud at spise, spiser snolder fra Danmark, eller vi lejer en bil og tager på tur. Og så kommer der jo lidt feriestemning igen 🙂

I fredags, den 1. juni, åbnede poolen her i vores lejlighedskompleks. For os betyder det startskuddet på et par måneder, hvor dagene ser markant anderledes ud.

Fra juni til september (uanset om det er arbejdsdage eller weekender), plejer vi at tage ned i poolen næsten hver eftermiddag/aften. Det samme gør en masse andre børnefamilier, og så bader vi og snakker og hygger os. Ofte bliver klokken lidt mere, end det var meningen, og ungerne kommer en smule senere i seng. Men det vigtigste er, at de hygger sig, og det gør de! Livet omkring poolen om sommeren er helt fantastisk, og alle børnene spiller bold sammen, laver kapløb, leger med vandballoner osv.

Så dette er jo hverdag for os i månederne juni-september.

Hverdag i Spanien - sommerperioden
Adrian og jeg ved poolkanten i forgårs

Selvfølgelig har vi nogle rutiner, der forbliver de samme hele året rundt (som jeg også har forsøgt at beskrive ovenfor), men fordi vi har al den tid sammen som familie, og fordi vi laver så mange aktiviteter – er sammen med vores venner og ofte har besøg fra DK – er der aldrig to uger, der er ens.

Og sådan håber vi, at det bliver ved.

Fleksible jobs

Vi anser os også for at være meget heldige, at vi kan leve denne tilværelse. En stor del af grunden til, at vi kan gøre det, er, at vi begge to arbejder hjemmefra. Mig med et meget fleksibelt arbejde og min mand som selvstændig, så han selv bestemmer, hvor meget han arbejder. Hvis vi begge skulle ud af huset til et 9-17-arbejde, ville tingene have set meget anderledes ud for os.

Hvordan med jer? Ser jeres hverdag ud, som I havde håbet og forventet?

3 tanker om “En helt almindelig hverdag i Spanien

 1. Birgit Netjaeff siger:

  Jeg bliver pensionist til november, og vil meget gerne rejse til Spanien, jeg er single, og skal opbygge et helt nyt netværk –
  Tænker jeg kan finde motionscenter? Jeg er lidt nervøs m.h.t. lægebehandlinger (har nogle øje/øreproblemer) Jeg taler endnu ikke spansk. Jeg skal have betsemte piller for Osteoporose; men jeg tænker, det løser sig? og kan jeg have en adresse i DK, hvis jeg tager hjem 3 gange om året? så jeg kan beholde mit gule sygesik. kort? Det er de ting, jeg tumler med.
  Men skønt at høre om jeres hverdag – Jeg skal nok få det til at lykkes.

  • Sarah Jacobsen siger:

   Ja, du skal bestemt nok få det til at lykkes 🙂
   Der er motionscentre rundt omkring, og der er også danske klubber, hvor der bl.a. er andre pensionister og hvor du kan møde andre danskere.
   Vedr. lægebehandlinger er det nok en god idé at alliere dig med én, der kan tale spansk, når du er ved lægen eller på hospitalet og vedr. medicin.
   Det med adresse i Danmark osv., ved jeg desværre ikke noget om, men der er en Facebookgruppe, der hedder ‘All Costal Legal Advice’, hvor der er folk, der sikkert kan svare dig på dette.
   Når du modtager pension fra Danmark skal du tilmeldes den spanske sygesikring, således at du kan modtage lægebehandling hernede uden at det koster dig noget.
   Held og lykke med det hele 🙂

 2. Caroline siger:

  Uhhh, hvis du nogensinde får brug for en flittig og loyal kollega må du endelig sige til 😉 Jeg leder stadig efter arbejde i det spanske, som ikke er et Call center job! Jeg er til daglig leder og webmaster i Suztain (dansk e-shop med fokus på bæredygtighed – indenlænge er vi også at finde i andre lande). Jeg er ceo’s højre hånd, og får den daglige drift til at fungere.

  Jeg arbejder også en del hjemme, men i dk. Ville være rart hvis jeg blot kunne tage mit arbejde med til Spanien, men sådan er det ikke. Så hvis du nogensinde hører om noget eller du selv mangler en så vil jeg meget gerne høre om det 🙂

  Jeg længes efter den spanske mentalitet, og min mand og jeg vil bare gerne give vores børn en mindre stresset og travl hverdag end det man finder i dk.

  Tusind tak for en fed blog, elsker altid når der kommer nye indlæg 🙂

  Kh Caroline

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *