Det forladte hus midt i Torremolinos

Har du nogensinde stået i centrum af Torremolinos, på Plaza Costa del Sol og hævet blikket op over den første række butikker? Hvis ikke, så prøv at gøre det. Så kan du nemlig se det øverste af et gammelt, forladt hus. Og ligesom mig, vil du sikkert undre dig over, hvorfor der ligger et spøgelseshus, lukket inde mellem høje mure, midt i Torremolinos centrum.

Det er tydeligt, at det ikke er beboet. Taget er ved at falde sammen, der er et par smadrede ruder, og porten ind til huset er blokeret.

Siden jeg fik øje på huset for første gang, har jeg fundet det utrolig interessant. Hvorfor i alverden ligger der et kæmpestort forladt hus lige ved byens mest centrale plads? Hvem ejer det, og hvorfor i alverden har man ikke benyttet den centrale beliggenhed til at gøre et eller andet fedt med det?

Så en dag overmandede min nysgerrighed mig. Jeg googlede på livet løs, men eftersom jeg ikke var mere opfindsom end at søge på ‘stort, forladt hus ved Plaza Costa del Sol’ (på spansk, selvfølgelig), kom der ikke noget relevant op.

Det var først, da jeg spurgte en spansk veninde, at jeg kom lidt videre i min søgen. Hun smuttede forbi huset og var så kvik (ja, det skulle jeg lige selv have tænkt på) at søge på navnet på gaden, for så viste det sig selvfølgelig, at huset hed det samme som gaden.

Huset blev konstrueret i 1862 og hed først ‘Hacienda de San Miguel’, men blev senere navngivet efter Maria Barrabino (født i 1866) der boede i huset i en lang periode.

Maria Barrabino var meget gavmild, både over for byens fattigste, og over for selve byen. Udover huset i centrum ejede hun nemlig også meget jord, som hun forærede til Torremolinos Kommune. Dette er også grunden til, at Kommunen har opkaldt en gade efter hende.

Informationerne omkring huset er desværre sparsomme, men jeg har læst mig frem til, at selve huset er forblevet privatejet og var beboet indtil 1997, hvor den sidste person i slægten afgik ved døden. Herefter har det desværre stået tomt.

Det er mig lidt en gåde, hvorfor huset ikke er blevet solgt eller taget i brug af andre, men af et par artikler fremgår det, at det forblev ubeboet på grund af nogle juridiske skærmydsler. Et hus af den alder bliver dog ødelagt, hvis det ikke bliver vedligeholdt, og i dag er det nærmest kun en ruin. Dertil kommer, at vandaler har ødelagt en del af husets kendetegn, såsom et par løver i træ i hall’en.

Jeg elsker sådanne ældre huse med en historie, så jeg blev helt trist, da jeg læste om denne vandalisme.

Historien melder dog også, at selve bygningskonstruktionen skulle være solid nok, og derfor overvejer kommunen nu, hvad der skal ske med huset. Heraf må man vel konkludere, at der er fundet en løsning på de juridiske problemer… Der foreligger f.eks. forslag om om renovere og omdanne huset til et museum samt om at bruge huset som kulturelt centrum. Uanset hvad det ender med, håber jeg virkelig, at politikerne bliver enige om at renovere det smukke, gamle hus og bruge det til et godt formål.

Jeg selv kunne i hvert fald rigtig godt tænke mig at få lov til at se huset indvendigt. Nu er det jo blevet lidt af en besættelse for mig 🙂

Jeg har i denne forbindelse også brugt timevis på at søge på internettet for at finde ældre billeder af huset, fra før det forfaldt. De høje mure har dog altid omkranset huset, så det har ikke været muligt at finde et tydeligt billede.

Min spanske veninde anbefalede mig dog en Facebookgruppe, hvori lokale lægger ældre billeder af Torremolinos op. Med hjælp fra et par brugere i denne gruppe, har jeg fundet nogle interessante billeder af huset, fra før det forfaldt.

Her er et par af billederne:

Hvis I skulle ligge inde med yderligere information omkring huset, dets ejere, planerne med det – eller endda nogle gode billeder – så sig endelig til!

Opdatering 1/5-2016:

Kirsten Jensen har været så sød at sende et spritnyt billede fra bagsiden af huset. Man kan endda se, at døren står åben og der tilsyneladende arbejdes på et eller andet. Spændende….

20 kommentarer til “Det forladte hus midt i Torremolinos

 1. Kirsten siger:

  tak for denne fortælling om dette hus – har altid selv være nysgerrig efter at vide mere, men har desværre ikke fået gjort noget ved det. Har en kammerat som bor bag det med udsyn ned til bagsiden – trist syn.

  • Sarah Jacobsen siger:

   🙂
   Ja, det er nemlig så mærkeligt, at det ligger lige der, hvor det gør – helt forladt. Hvis du får chancen for at tage et tydeligt billede af bagsiden, så send det meeeget gerne til mig (sagde den nysgerrige) 🙂

  • Sarah Jacobsen siger:

   Fedt at du finder den spændende. Så er det ikke bare mig, der er lidt underlig og finder det interessant, ha ha 🙂

   • Annemarie Madsen siger:

    Hvor spændende Sarah, du fortæller så levende og beskrivende, man får vildt lyst til at komme forbi ?
    Hvem mon ejer grunden…. Hvis sidste i slægten er død, og intet testamente, skulle man tro, det gik til Staten, og ja, så er det meget underligt, der ikke straks er bygget nyt, med sådan beliggenhed. Måske fredet?
    Nå, der er jo sikkert helt andre dødsbo regler, end hér. Dem kender du jo ?

    • Sarah Jacobsen siger:

     Tak for de pæne ord 🙂
     Ja, jeg tænkte præcis det samme som dig og har endda skrevet en mail til kommunen for at få nogle flere oplysninger, men indtil videre uden svar…
     Mvh. Sarah

 2. Kirsten Jensen siger:

  Jeg har nu et billede fra bagsiden, men er ikke så øvet ud i dette så hvordan får jeg lagt det ind her til dig? Har også fået at vide at du evt. kan besøge ejendoms mægleren på Plaza Picasso – der skulle være noget familie relation der.

  • Sarah Jacobsen siger:

   Jeg har modtaget billedet via Facebook og nu har jeg sat det op her i artiklen. Tusind tak!! Det er spændende at se, hvordan bagsiden ser ud, og at se, at døren er åben og der sker noget.

 3. Vibeke Hvid siger:

  Først vil jeg takke for en fantastisk blog ;-j… Den er fyldt med nyttige informationer og mange ting jeg ikke vidste, men som jeg er blevet opmærksom på. Jeg tænker på at flytte til Spanien, som førtidspensionist og helt alene, så det er jo guld værd at meget er samlet her på en blog ;-j…..Interessant historie og jeg håber der kommer mere, jeg er selv helt vild med gamle og forladte bygninger der jo næsten altid fortæller en interessant historie… :-j

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hvor er jeg glad for at du kan lide bloggen og finder den nyttig. Det er lige præcis derfor jeg skriver den 🙂
   Mvh Sarah

 4. John siger:

  Hej, det glæder mig, jeg ikke er den eneste der er interesseret i at bevare det hus…!
  Jeg voksede op i Torremolinos og dengang var huset beboet; det, der ikke er nævnt er at der var to lignende på den anden side af vejen som blev jævnet til grunden.

  Jeg har set det beboet, og ligeledes en del af dets interieur. Der er høje trapper der fører op til første sal, og der var masser af malede dekorationer på væggene samt skulturer typiske i Malaga/Andalucia stil, i træ, og det var et meget “rigt” hus, i stærk modsætning til de fattige fiskerer og sigøjner der udgjorde mest af byen’s beboere.

  I 80erne var huset lukket, og der var simple kæder sat op. En dag var de brudt, så jeg smuttede ind… fyldt med affald, graffitis på de flotte malerier, og senere squatters. Det er trist at sige, men de fleste der ødelagde det var fulde, unge skandinaver, som holdt til i barerne højere oppe… om natten sad de derinde med alle former for sprøjter…

  I 90erne fik jeg tilbudt fra nogle lokale, at købe huset. Jeg blev sat i kontakt med “ejeren” og vi taltes sammen over telefon. Det var hans barndoms hjem, han var født der – men havde senere, som så mange andre, søgt arbejde og karriere i mere civiliserede byer. Dog advarede han mig at huset kunne være farligt at bo i, der var problemer med den øverste etage hvor værelserne var, trapperne var ødelagte, termitter osv osv. Han ville gerne sælge mig det, men mente, det skulle nedrives… så det blev ikke til mere.

  I min tid i 60erne havde folk heller ikke fået lov til at bygge helt op til dets mure – da jeg var inde, får man klaustrofobi.

  Der er tale om, det skal blive et by museum, men nu får vi at se, hvad korruptionen bestemmer – som allerede har ødelagt det meste af byen. Der er ikke en have tilbage i by kernen…

  Voila. Bare et par noter…

  Venlig hilsen

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej John.
   Mange, mange tak for din kommentar – det er rigtig dejligt at høre lidt mere af historien omkring huset. Jeg ville SÅ gerne have set det fantastiske hus, dengang det var i brug. Det er sådan en skam, at det nu står ødelagt og vandaliseret :-).

   Mvh. Sarah

 5. John siger:

  Hej.

  Det ER muligt, jeg har nogle billeder, jeg tog dengang. Men der er over 100.000 så det vil tage noget tid, før de dukker op…

  Have fun!
  MVH

  John

  • Sarah Jacobsen siger:

   Tak for linksene. Jeg har læst de to artikler, men aldrig set videoen – den tager jeg lige et kig på 🙂

   Mvh. Sarah

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *