At finde et job hernede i Spanien er noget af det første, man kigger på, når man står for at flytte. For en fast indtægt er jo hele grundlaget for, at man kan betale sin husleje og bygge sig en tilværelse hernede.
Det er det allerførste, man gerne vil have på plads, men desværre er det også noget, som er svært at få styr på alt for mange måneder i forvejen – for det er jo de færreste virksomheder, der ansætter 6 eller 12 måneder ud i fremtiden. Så i nogle tilfælde er man simpelthen nødt til at vente med at få jobsituationen på plads, indtil flyttedatoen nærmer sig lidt – og det kræver is i maven :-).
Jeg vil dog alligevel anbefale at undersøge jobmulighederne meget grundigt og tage fat i de forskellige arbejdsgivere for at finde ud af, hvilke muligheder, du har.
Forholdsregler inden du underskriver en arbejdskontrakt
Det er desværre ikke uhørt, at medarbejdere bliver snydt af deres arbejdsgiver her på Solkysten. Derfor har jeg lavet en forklaring og en lille tjekliste over ting, jeg vil anbefale dig at undersøge, inden du underskriver en arbejdskontrakt.
Se tjeklisten herGode steder at kigge efter job
Facebook-grupper:
Facebook-gruppen ‘Danskere i hele Spanien’. https://www.facebook.com/groups/191188050664/
Facebook-gruppen ‘Danskere på Solkysten, Spain’ https://www.facebook.com/groups/29181184860/
Facebook-gruppen ‘All costal jobs’. En gruppe, der også indeholder jobopslag fra andre nationaliteter: https://www.facebook.com/groups/AllCostalJOBS/
Online aviser:
Surinenglish: http://www.myservicesdirectory.com/ (Her er mange engelske annoncer)
Rubrikannoncerne på La Danesa: http://www.ladanesa.com/rubrikannoncer
Rubrikannoncer på Solkysten.net: http://solkysten.net/ (klik på Rubrikker i menulinjen)
Andet:
www.thinkspain.com – engelsk side med jobtilbud, lejligheder m.v.
Herudover er det en rigtig god idé at kigge i de to ovennævnte magasiner, for at holde øje med, hvilke virksomheder, der findes hernede på kysten. Når tiden så er inde til at gøre alvor af jobsøgningen, kan man jo sende en venlig forespørgsel til de forskellige virksomheder og høre om der skulle være ledige stillinger.
Dengang jeg var jobsøgende …
Da jeg søgte job i Spanien, var jeg så heldig, at jeg fik en stilling som projektleder i et webbureau med base i Danmark.
Jeg kan stadig huske den aften, hvor jeg fik at vide, at jeg havde fået jobbet. Børnene var gået i seng og min mand var på arbejde, så jeg sad selv med min glæde dér i sofaen, det eneste inventar, der var tilbage i stuen. Resten var solgt og afhentet.
Det var en fantastisk nyhed, for så faldt endnu en brik i puslespillet på plads.
Frem til tidspunktet hvor jeg indgik aftalen om dette job, havde jeg nok mailet med 20-30 firmaer og talt/mødtes med en håndfuld igennem de foregående mange måneder. Så jeg havde bestemt gjort, hvad jeg kunne, for at undersøge alle muligheder.
Så snart vi havde taget beslutningen om at flytte, gik jeg ivrigt i gang med at se, hvilke jobopslag, jeg kunne finde. På det tidspunkt var der 9 måneder til vi skulle rejse, så det var jo alt for tidligt at ansøge om job. Der er jo ingen arbejdsgivere, der ville ansætte 9 måneder ud i fremtiden. Men ikke desto mindre gennemsøgte jeg alle tænkelige hjemmesider og Facebook-grupper.
Og jo, der var et par ældre, uaktuelle opslag med jobs, der lød interessante. Men jeg måtte jo sande, at langt størstedelen af de jobs, der udbydes på Solkysten, er salgs- og telemarketingjobs. Man kan også være heldig at finde en stilling, hvor man skal arbejde med kundeservice. Men variationen af stillinger er ikke stor for danskere på kysten.
Tak for de gode ideer til hvor man kan søge jobs i Spanien. Kan jo godt blive relevant på et tidspunkt. Dog er vi ikke lige nået så langt i planlægningen. Vi er sådan set kun nået til tanken om at flytte til Spanien. Og undersøge mulighederne.
Dejligt at I kan bruge idéerne. Og held og lykke med planlægningen 🙂
Mvh. Sarah
Hej Sarah,
Tak for en super god og praktisk blog 🙂
Kunne du ikke overveje at skrive lidt om økonomien i flytningen. Hvor meget skal man have til husleje, hvad koster skolerne, hvad er et fornuftigt husholdningsbudget, hvor meget betaler man i skat, osv..
Håber vi snart ses i Spanien 🙂
Gode hilsner
Kenneth
Hej Kenneth.
Jeg er glad for, at du kan bruge oplysningerne.
Tak for forslaget til et emne, det vil jeg helt sikkert overveje at skrive noget om 🙂
Mvh. Sarah
Hej Sarah
Tak for en god blog 🙂
Når du skriver ‘job for danskere’ mener du da jobs, hvor det ikke er nødvendigt at kunne spansk? Min mand studerer engelsk på Københavns Universitet (med målet at blive engelsklærer på gymnasie) og jeg studerer nu Kommunikation på Roskilde Universitet. Jeg har uddannelse som advokatsekretær, hvilket jeg har nogle års erfaring med. Vi vil kunne fungere fint i et job, hvor kommunikationen foregår på engelsk, og vi kan begå os på spansk, da vi tidligere har boet 6 måneder i Peru (udvekslingsophold). Vi prøver at få overblik over hvilke muligheder for arbejde vi har på Solkysten, men det er lidt en jungle til at begynde med 🙂 Ved du, om man kan bruge en bachelor til meget i Spanien? I Danmark skal man typisk op på kandidatniveau. Mange tak for hjælpen. Vh Trine
Hej Trine.
Ja, når jeg skriver ‘job for danskere’ mener jeg jobs, som kun danskere kan besidde.
Hvis man leder efter et job, som englændere eller spaniere kunne besidde, er det meget sværere at få noget.
Jeg ved desværre ikke så meget om hvad man kan bruge en bachelor til hernede.
Generelt er det jo ikke supernemt at få et job udover telemarketing…
Hejsa,
hvordan er det for danske håndværkere at finde arbejde dernede? (sorte fag; smed, mekaniker, svejsere osv)
Og hvad med pædagoger?
Mvh
Torben
Hej Torben.
Ikke godt, er jeg bange for. Disse er fag, som der også er mange spaniere indenfor, og så går jobbene til spanierne, som taler spansk flydende og som sikkert også har en noget lavere timeløn end du kan tage. Det samme med pædagoger, og her er jeg i tvivl om, hvorvidt man kan bruge sin danske uddannelse i det spanske system.
Mvh. Sarah
Hej.
Vi er 2 danske håndværker ( 1 tømrer og 1 Gulvlægger) som søger arbejdslykken i Spanien….
Lyder dejligt. Held og lykke med det.
Mvh. Sarah
Hej Sarah 🙂
Tusinde tak for en rigtig god blog, med mange dejlige oplysninger til én der påtænker at rive alle rødder op og starte livet i Spanien.
Dog har jeg den udfordring at min mand vil starte med at være der 4-6 mdr om vinteren og i Danmark om “sommeren” (hvilke sommer ?!?)
Så jeg har ledt og ledt om hvordan reglerne er hvis man starter på de vilkår og der er lige så mange svar som der er venlige mennesker….. 🙂
Både manden og jeghar dog tænk os at arbejde en smule i Spanien, så vi håber på job på 15-20 timer, mere behøver vi ikke 🙂
Mange påske hilsner
Mette
Hej Mette.
Det lyder som en god plan.
Tjah, det er da et godt spørgsmål. Så skal din mand vel stadig være tilmeldt i Danmark med en bopæl, hvorimod du skal flytte ud og registreres i Spanien og have job og sygesikring hernede?
Med venlig hilsen
Sarah
Hej Sarah.
Tak for en fantastisk blog! Den kommer til at være behjælpelig inden længe, og har allerede været det.
Hvordan fungerer det med dansk job i udlandet? Betaler du dansk skat, og går din løn direkte ind på din spanske konto?
Ville nemlig høre hvordan det fungerer hvis man har en dansk arbejdsgiver mens man er bosiddende i Spanien.
På forhånd tak.
Vh. Jeppe
Hejsa.
Det kan jeg desværre ikke svare på, da jeg faktisk var ansat hos et spansk firma og fik en spansk lønseddel. Og sidenhen blev jeg i stedet autónomo (selvstændig hernede).
Mvh. Sarah
Hej Sarah.
Jeg er en ung pige der med lys og lygte søger elevplads i Spanien (Malaga eller Marbellak).
Kender du nogle danske virksomheder, som jeg burde kontakte?
Jeg skal have med administration inde for kontorfaget at gøre.
Kontakt mig endelige på min e-mail: emi-emilie@hotmail.com
Hej Emilie.
Jeg vil anbefale dig at kigge i nogle af de danske magasiner, Solkysten og La Danesa, da der er mange danske virksomheder, som reklamerer deri.
Held og lykke.
Mvh. Sarah