Inden vi flyttede herned havde jeg læst flere steder, at det faglige niveau i spanske folkeskoler ikke er særlig højt. Derfor blev jeg nok en smule overrasket da jeg så børnenes skolebøger og da de begyndte at få lektier for. Jeg må sige, at i hvert fald i vores skole, er det faglige niveau tilfredsstillende højt, og begge mine børn lærer rigtig meget.
Infantil (3-5 år)
I Spanien kan børn jo starte i skole som 3-årige. Så vidt jeg ved, er der dog ikke skolepligt før 6-årsalderen.
Fra 3-5 år går børnene på det trin, der hedder “Infantil”. Da Sofia startede i infantil, startede hun på den sidste årgang, som 5-årig. Jeg ved derfor ikke hvordan de to første år foregår, men jeg syntes, at det, der foregik i infantil, mindede en del om en dansk børnehave. De arbejdede med temaer (f.eks. Egypten) hvor de så hørte historier fra landet og lavede deres egne Cleopatra-kostumer. De arbejdede i det hele taget meget med materialer, og Sofia kom hjem med både tegninger, hjemmelavede malerier, dragter, spyd (fra stenalder-temaet) osv. Der var hver dag også indlagt en ‘legetime’, hvor de var ude i skolegården at lege.
Ud fra den information, jeg havde fundet om spanske skoler på nettet, havde jeg et billede af, at min 5-årige skulle sidde helt stille og terpe bogstaver i skolen. Så det kom som en glædelig overraskelse, da jeg så, hvordan det foregik og hørte Sofia fortælle om timerne.
De arbejdede dog også med tal og med bogstaver, og i ferierne skulle Sofia øve sig på at læse og udtale bogstaverne. Der blev ikke for alvor gjort noget ud af læsning i infantil, jeg tror mere, at det var for at forberede børnene på Primaria.
Primaria
Da min søn startede i spansk skole, var det om 7-årig, og det var derfor i 2. primaria. Primaria er trinnet fra 6-13 år, og det er her, der for alvor kommer fokus på det faglige.
Adrian havde selvfølgelig den fordel, at han havde lært at læse i 0. klasse i Danmark, så da han startede i 2. primaria, skulle han ikke først lære at læse. Men han skulle lære at læse på spansk. Så det arbejdede vi intenst med i det første halve år – at lære ham at tale og læse/skrive spansk. Men fagligt svarer 2. primaria nogenlunde til 1. klasse. Måske er niveauet i 2. primaria endda en smule højere end den danske 1. klasse. Så da han havde knoklet og havde lært spansk, var han fagligt på niveau med sine klassekammerater og kunne følge deres pensum.
Karakterer
Før juleferien og før sommerferien modtager børnene karakterer for hvert enkelt fag, hvor 1 er det laveste og 10 er det højeste. Indregnet i denne karakter er også opførsel med en fordeling på ca. 70% faglighed og 30% opførsel. Så hvis man larmer og forstyrrer i timerne, vil karakteren altså blive trukket ned, selvom man er dygtig.
Det er en underlig fornemmelse at modtage karakterer vedr. sine børn på 6 og 8, men på den anden side har vi været meget glade for at få en status over, hvordan det går i skolen.
Rigtig fin blog! Jeg tænkte på, hvor bor i henne af i Spanien? Og om ikke i havde overvejet at melde børnene ind i dansk privatskole i Spanien eller måske havde i bare forventet at børnene ikke ville tilbage til Danmark men udelukkende blive i Spanien? 🙂
Tak for det 🙂
Vi bor i Torremolinos på Solkysten.
Vi overvejede en dansk skole, men kun som indkøring. Planen var at de skulle i spansk skole på sigt og have en spansk uddannelse. På et tidspunkt kan vi godt finde på at melde dem til noget ekstra dansk undervisning for at supplere, men indtil videre klarer min mand (der er dansklærer) selv den supplerende undervisning i dansk.
Jeg håber, at det svarer på dit spørgsmål 🙂