Beslutningen om at flytte til Spanien

Solopgang i Spanien

En helt almindelig familie

Vores liv i Danmark var ikke dårligt. På ingen måde.

Begge vi voksne havde interessante jobs, ungerne havde det godt i hhv. børnehave og skole. Vi havde gode venner og  et meget tæt forhold til begge sider af familien. Vi var en helt almindelig børnefamilie.

Men der var noget der manglede. Tid.

Jeg tog af sted om morgenen kl. 6.35 for at kunne nå at aflevere børn inden jeg skulle starte på arbejde kl. 7.30. Om eftermiddagen var det min mand, der hentede ungerne, men vi var først hjemme allesammen omkring kl. 16.30. Det var næsten 10 timer hver dag, hvor jeg ikke så mine børn. Når jeg tænker på det nu, virker helt utænkeligt at være væk fra dem i så mange timer. Men sådan var hverdagen jo, og det var der såmænd ikke noget mærkeligt i.

Vi nåede at være sammen med børnene i ca. 2½ time hver eftermiddag, inden det var sengetid. De skulle jo i seng allerede kl. 19.00 fordi de skulle tidligt op næste morgen. Og som jeg husker det, var det også dejligt, når ungerne var gået i seng, for der var vi voksne også udmattede af kørsel, arbejde, indkøb, madlavning – ja, du kender sikkert rumlen.

Hverdagene var noget, der skulle overståes for at komme hen til weekenden, hvor man endelig kunne stoppe op og trække vejret.

Den afgørende dag, hvor det sneede den 26. marts

Min mand havde igennem længere tid stukket til mig og foreslået at vi flyttede til Spanien. Under et praktikophold på en skole i Granada nogle år forinden, havde han set, hvilke værdier spanierne levede efter. Siden da havde han haft et brændende ønske om en lignende tilværelse med familien og børnene i fokus. Jeg, derimod, kunne slet ikke overskue, hvordan man kunne flytte til et andet land. Og hvad med mit job, som jeg var så glad for? Efter lang tids plagen om at flytte til syden  (nåh ja, måske ikke ligefrem plagen), lovede jeg ham at jeg ville tænke seriøst over det, hvis vinteren i Danmark et år ville blive så kold, at der lå sne på min fødselsdag, den 26. marts.

And what do you know?

Et par måneder efter lå der sørme sne i marts, og jeg holdt mit ord og begyndte at tænke ‘hvad nu hvis’.

Efterhånden som vi sammen begyndte at undersøge mulighederne for skole, job og bolig, blev drømmen mere og mere tydelig: Vi så for os, hvordan vi ville bo i et lille hus med et appelsintræ i haven; Per, der ville skrive på sin bog på terrassen og ungerne, der ville løbe og lege i haven. Ren familieidyl. 

I realiteten blev huset skiftet ud ud med en lejlighed i grundplan – og i praksis kan det sgu da ikke lade sig gøre at skrive bog i bagende solskin på terrassen 🙂 Men grundidéen, som vi fik dengang, er den samme, som vi lever efter nu.

Flere timer i døgnet

Min mand og børnene går af sted i skole kl. 8.30. Ja, du læste rigtigt – 8.30! Og de kommer hjem allerede kl. 14.30, medmindre de tilbringer en times tid på en legeplads på vejen hjem. Eftersom børnene skal senere op, kan de også komme senere i seng.

I vores tilværelse nu, har jeg 4½ time sammen med mine børn fra de kommer hjem fra skole til de skal i seng. Det er hele 2 timer mere hver dag, end jeg havde i Danmark. Og min mand har endnu mere tid sammen med dem – gåturene til og fra skole og tiden fra de kommer hjem til jeg får fri fra arbejde.

Det føles vitterligt som om vi har fået flere timer i døgnet. Fantastisk, ik’?

Hvad der er lige så fantastisk er, at det er tid, der rent faktisk kan bruges sammen med børnene. Jeg skal ikke købe ind, tømme opvaskemaskine eller smøre madpakker, når jeg har fri fra arbejde, for det har min mand taget sig af efter at han afleverede børn.

Derfor gør vi nu noget, som vi aldrig gjorde i Danmark – vi hygger os på hverdagsaftener… Vi kan finde på at tage i parken på en tirsdag eller tage aftensmad med på stranden en torsdag.

At flytte til Spanien er den største gave vi kunne give vores børn. Vi har givet dem to glade og overskudsagtige forældre, vi har givet dem et fantastisk udeliv hele året, vi har givet dem tid og opmærksomhed. Og vi har fået to skønne, afbalancerede børn, der mærker roen omkring sig og er godt i gang med at udvikle sig til kærlige og rummelige individer.

69 kommentarer til “Beslutningen om at flytte til Spanien

 1. Julie siger:

  Dejligt at læse din blog :-). Går selv med overvejelser om at flytte til Spsnien. Min største bekymring er sproget. Kunne i spansk i forvejen? Og går jeres børn i international skole hvor de taler engelsk?

  Mvh 🙂

  • Sarah Jacobsen siger:

   Jeg er glad for, at du kan bruge den 🙂
   Vi har valgt en spansk skole – læs evt. mere her: https://blog-uno.dk/vores-spanske-skole/
   De har engelsk som et fag i skolen, men ellers foregår alting på spansk. Efter ca. et halvt år tog de et stort ryk, og nu (efter 1½ år) er der slet ingen problemer. Men vi har så også øvet meget med dem og haft stor fokus på at lære børnene spansk.
   Børnene kunne jo ikke spansk før vi flyttede, men vi voksne havde knoklet i 9 mdr før vi flyttede, så vi kunne begå os, snakke med lærerne osv. Det har været ekstremt vigtigt for både vores og vores børns trivsel at kunne spansk, så hvis i overvejer at flytte til Spanien vil jeg klart anbefale at gå i gang med at lære sproget. Det gør bare alting så meget nemmere.

 2. trine siger:

  Kære Sarah
  Jeg kan ikke finde ud af, hvor I er flyttet til. Vi vakler mellem Costa del Sol, hvor vi har venner, og Javea nær Valencia, hvor vi også har venner. Vil altid gerne høre, hvor folk bor og hvad de har af godt at sige derom?
  kh
  Trine

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Trine.
   Vi bor i Torremolinos. Vi flyttede til Solkysten fordi det er nemmest at få job i dette område, som dansker.
   Vi gik efter at få et spansk netværk, så hvis det ikke havde været for jobmulighederne, kunne vi sagtens have fundet på at flytte et andet sted hen. At vi endte i Torremolinos, var nærmest tilfældigt. Og nu har vi fået så gode venner her, at vi ikke har lyst til at flytte væk 🙂
   Jeg elsker også vores bydel af Torremolinos, hvor vi bor rigtig idyllisk. Men jeg ville egentlig gerne have boet lidt længere væk fra turistområderne, hvor det også er billigere at leve.
   Mvh. Sarah

 3. Anett Zanett siger:

  Jeg bor paa 7 aar i Nerja med mine piger og ja det er super dejligt og de kunne ikke spansk, men det kan de saa nu.. Vi er vilde med det her og netop den afslappende livstil er en del af det..

 4. Agnethe siger:

  Hvilke jobs findes der til danskere, og hvordan får i det til at løbe rundt økonomisk, for det skal man jo kunne i det lange løb.
  Lejer I eller har i Købt huse, det er jo ikke alle børn der kan Engelsk, vil det så sige, at de først lærer Engelsk og løbende ved siden af lærer Spansk
  Hvordan er det den dag man skal have pension, er det med i lønnen eller er det noget man selv sørger for.
  Hvordan med børnene, hvis de har tidligere fri end forældrene, kan de så blive på skolen.

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Agnethe.
   Jeg er projektleder i et webbureau (arbejder hjemmefra) og min mand er freelance korrekturlæser. Det er helt klart svært at finde interessante jobs som danskere, det kan du læse mere om i mit indlæg om jobs under ‘Det praktiske’. Så vi har almindelige jobs for at få det til at løbe rundt økonomisk, men vi holder vores forbrug nede og lever altså ikke som om at vi er på ferie. Det holder ikke i længden…
   Vi lejer en lille lejlighed.
   Vi har sat vores børn i en almindelig, spansk kommuneskole. Her lærte de spansk i løbet af det første halve år. Engelsk lærer de i skolen løbende, ligesom de spanske børn. For os var det vigtigere at de lærte spansk end engelsk. Hvis man ikke kan hente børnene kl 14 er der en slags SFO, ja.
   Pension ved jeg ikke meget om.
   Mvh Sarah

 5. Bente siger:

  Man optjener pension på det spanske arbejdsmarked, men den kommer an på hvad man har tjent gennem årene, d.v.s. man kan få udbetalt en ok pension eller man kan få en meget lav pension udbetalt.

  M.h.t. skolerne, så kommer det an på hvilken skole du vælger/ bliver henvist til ( du tilh{rer en bestemt skole alt efter i hvilket område i en by du bor ) nogle skoler slutter kl 13.30 andre kl 14.00 og så er der dem der har ”comedor”, spisesal. De sidste har som sagt spisesal hvor børnene spiser og.derefter er der mulighed for ekstra timer, som.regel.sprog eller sport. Dette g{r at de børn kan blive på skolen til.ca. 17.00 – 17.30… derfeter er det ikke mere ”SFO” som det blev omtalt.

  Mange forældre som ikke arbejder hjemme har derfor problemer med at få passet deres børn, hvis de selv arbejder i forretning, hotel og restauration. Arbejdstiderne kan let blive til kl 21-22 om aftenen i forretninger i storcentre og vi ved allle hvordan arbejdstiderne er på hoteller og restauranter. Der må folk få familie eller vennner elller aupair eller ”un canguro” ( barnepige ) til at tage sig af børnene.

 6. Arne Merrild Bertelsen siger:

  Sjov læsning – prøver lige at finde tid til at skrive om os engang – min danske hustru og jeg kiggede på landkortet i 2002 for at se hvor vi efter 10 år i Hamburg nu skulle flytte hen og forhåbentlig få børn, etc. Det blev Barcelona og vi har ikke fortrudt nu her på 11 år og med to børn på 6 og 9 i offentlig katalansk skole. Mere info nok senere………. bliv ved med bloggen……..

  • Christina siger:

   Hej Arne
   Jegkan se, at I valgte at flytte til Barcelona. Vi har besluttet os for at flytte til Barcelona til næste sommer med vores børn på 10 og 11 år. vi har kigget på skoler og områder og overvejer kraftigt at lade vores børn gå på Europa Internationale Skole i Sant Cugat, da vi gerne vil have de skal lære spansk, men også engelsk. Pt kan ingen af os spansk, men det vil vi gerne lære;-) Har du nogen anbefalinger om skoler og steder at bo?

   • Arne M. Bertelsen siger:

    Hej Christina og andre. Barcelona er et godt valg synes vores familie efter nu snart 11 år her (før det boede vi 10+ år i Hamubrg) eftersom vi specifikt valgte Barcelona på Europakortet som vores kommende by. Vores børn er født og da vi ønsker at bo i centrum (og er så heldige at have to terrasser) har vi grundet økonomi og tid på logistik ud til de internationale skoler – valgt at lade vores børn gå i en helt offentlig skole. Vi valgte og kom også ind på skolen Angel Baixeras på via Laietana i Gotico bydelen som har en god ledelse og mange internationale familier. Vores børn er super glade for det og de kan gå der fra ca. 3-11/12 års alderen. Du børn melde dig ind i Barcelona Børn gruppen på Facebook for familier med danske børn. Der kan du sikkert få mere info om Sant Cugat skolen fra andre ligestillede. Men først bør I beslutte – vil i bo i centrum og mærke byen måske bare de første år eller bo udenfor hvor vi ikke synes det rigtigt er Barcelona. Men udenfor centrum naturligvis mere roligt og a la danske villa kvarterer. Gode venner bor 35 km udenfor i f.eks. Fontpineda området og er glade for den ro der er derude. Håber svar nok – vi ses jo måske end dag i byernes by.

 7. Marianne siger:

  Hej, Jeg flytter til costa del sol om et års tid ca.Har fået tilkendt fp, grundet ryggen, og ved der er mange der tager til Spanien, grundet klimaet, der jo er godt for smerter. Du skriver et sted, at du gerne ville bo udenfor Torremolnos, ikke så turist præget, hvilken del taler du her om?
  JEg er single, maler og spiller musik, og derfor ønsker jeg ikke at bo hvor man bor tæt, men gerne ude,
  hvor der er noget plads omkring en.. En stor indtægt har jeg ikke, men regner med det er billigere at bo i Spanien, end her i dk.
  Er det eks. nemt at køre rundt i bil.?
  Jeg vil melde mig på et spansk kursus, her til september, så jeg kan en lille smule, men sproget kommer vel hurtigt, også til jer voksne?
  Er der netværk for single fra danmark i Costa del sol, det kunne jo være dejligt at jeg kunne få et lille netværk, inden jeg flyttede til. Jeg håber så absolut også at få spanske venner, men indtil jeg kan sproget, ville det være trygt, at kende nogle danskere.
  HÅber ikke det er for mange spørgsmål. Og dejligt at læse din blog.

  Mange hilsner Marianne

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Marianne.
   Tillykke med beslutningen 🙂
   For det første, så har jeg på fornemmelsen, at man kan leve ganske fint hernede på en førtidspension. Leveomkostningerne er jo en del lavere hernede end i Danmark, så pengene rækker meget længere.
   Vedr. et sted at bo, så må jeg indrømme, at jeg efterhånden er blevet ret forelsket i Torremolinos, dets indbyggere og dets historie. Ideelt set ville jeg gerne bo et sted langs kysten, der er tæt på lufthavnen og uden så mange turister. Men sådan et sted findes ikke 🙂 Derfor tager jeg mig til takke med at bo i en rolig bydel, hvor her kun bor lokale, og det er helt fint.
   Jeg vil klart anbefale dig at bo en uges tid på hotel hernede imens du kører rundt og finder det område, hvor du kunne tænke dig at bosætte dig. Ja, det er nemt at komme rundt i bil her.
   Rigtig god idé at melde dig til et spanskkursus. Det spanske kommer nemt for børn, der går i skole hele dagen, men hvis man som voksen ikke kommer ‘ud blandt spaniere’, er det sværere at lære sproget. Derfor er det meget vigtigt at få nogle spanske bekendtskaber, men du har ret i, at det er nemmere at komme i kontakt med spaniere, når man kan det basale spansk. Så det er bare at gå i krig med sproget. Jo mere du kan, når du ankommer, jo nemmere vil det være at falde til, det er jeg helt sikker på.
   Vedr. single-netværk, så aner jeg intet om dette. Men prøv at høre i en af Facebook-grupperne – der er sikkert nogle singler der, der kan lede dig i den rigtige retning.
   Held og lykke med det hele 🙂

  • Maj siger:

   Hej Marianne. Min kæreste og jeg tænker at flytte til varmehimmelstrøg, sandsynligvis Gran Canaria. Kan se at du ingen problemer havde med at kunne tage din førtidspension med dig. Min kæreste er nemlig på førtidspension pga. en større rygoperation. Vil du dele lidt om, hvordan det rent praktisk fungerer mht. at tage førtidspensionen med til Spanien og om det hænger fint sammen økonomisk? Hvad giver du for at bo osv.? Ellers må du jo være flyttet derned nu? 🙂 Er det godt? Kh. Maj

 8. Marianne siger:

  EJ tusinde tak for dit meget fine svar, som gav mig mere at gå efter. Jeg har meldt mig til stort set alle grupper der findes på facebook.. Jeg har lige et spørgsmål mere.. Jeg maler jo, og har haft noget succes på det sidste, med flere udstillinger mv. her hvor jeg bor. OG jeg håber jo, at jeg kan bygge noget op, der hvor jeg flytter hen. Har du en ide om, hvilken del af costa del sol, der er mest til kunst, så man evt. kan møde nogle ligesindede..De ved jo mest om, hvor man køber materialer mv. og Som kan give tips til udstillinger, gallerier mv. Jeg har hørt at mange kunstner flytter til Costa del sol.

  Jeg har været i Torremolinos for mange år siden, og mindes kun, smuk natur.. Jeg vil helst ikke bo tæt ved lufthavnen.. Men udsigt over havet og bjerge, regner jeg da med, kan klares for en ok husleje.
  Undskyld min sene respons og tak… Mange hilsner Marianne

  • Sarah Jacobsen siger:

   Dejligt at du kunne bruge mit svar 🙂
   Nej, jeg ved desværre intet om kunst, men har da set nogle opslag i fb-grupperne fra kunstnere i ny og næ, så hvis du holder øje der, kan du sikkert danne dig et indtryk af, hvordan (og hvor) miljøet er hernede 🙂
   Mvh. Sarah

 9. Sanne siger:

  Dejlig læsning. Tak fordi I øser ud af alle Jeres erfaringer, tanker og overvejelser om at bo i Spanien.
  Min egen historie er, at Vi er en lille familie på vej til det sydspanske. Jeg har to sønner på henholdsvis syv og 13 år. Jeg har tidligere skrevet med dig, Sarah, omkring overvejelserne for skolevalg. En international, engelsksproget skole på, eller en kommunal, spansk skole. Jeg er kommet frem til, at hvis jeg med “succes” skal flytte min teenager fra sit nuværende netværk af venner, hans interesser og den standard han kender fra undervisningen på hans nuværende skole, skal han begynde på en international skole. Her vil han fra starten kunne kommunikere med sine kammerater, og dermed nemmere føle sig som en del af netværket. Min yngste er begyndt at modtage engelsk undervisning, men det er så lidt endnu, og et andet nyt sprog ville muligvis kunne “hale ind” på det engelske i løbet af kort tid. Men ingen tvivl om at de to skal følges ad, og gå på den samme skole.
  Vi har besøgt forskellige internationale skoler, og vi har fundet en vi synes om.
  Der er ganske givet et hav af overvejelser, før man kan flytte familien udenlands med god samvittighed. Vi har brugt et år på at veje for og imod. Og Jeg ser altså udelukkende for’er 🙂 Kunne dog godt tænke mig at høre fra andre, der har flyttet (teenage) børn fra Danmark til Spanien. Hvis nogle har lyst at dele lidt erfaringer på dén konto med mig, er I velkomne til at kontakte mig.
  Mage hilsner fra Sanne.

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Sanne.
   Det lyder til at det er nogle fornuftige overvejelser, I har gjort jer, og jeg tror at det er en god beslutning med den internationale skole.
   Jeg hpber, at der er nogle med teenagere, der melder sig på banen, men prøv at spørge i en af FB-grupperne om der er nogen, der har erfaring med at flytte teenagere 🙂
   Mvh Sarah

 10. Sonia siger:

  Hej,

  Spændende at læse jeres blog.
  Uovervejer selv at flytte til Spanien når har lært lidt spansk., Jeg har været mange år i Danmark og er ikke oprindelig dansk. Skal jeg vælge Barcelona eller Madrid? Jeg er uddannet som psykolog, det kan jeg naturligvis ikke arbejde som før har lært flydende spansk men dette bliver ikke et problem, da kan en del sprog i førvejen.
  Får man ok løn i Spanien? Standart er andet end i Danmark

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Sonia.
   Jeg har ingen idé om, hvorvidt Barcelona eller Madrid er bedst for dig. Det er vel en smagssag og jeg kender ingen af byerne 🙂 Hvorvidt du kan få job som psykolog på spanske vilkår ved jeg heller ingenting om. Det kan godt være at de har nogle krav, som udlændinge ikke opfylder. Du kan f.eks. ikke få job i en spansk folkeskole med en læreruddannelse.
   Ok løn? Altså lønnen er jo meget lav sammenlignet med Danmark. 1300-1600 euro om måneden er meget almindeligt. Og det er sandsynligvis lavere hvis du ansættes på lige fod med spaniere og ikke i et dansk firma. Så man skal gøre sig klart, hvordan man kan få tingene til at løbe rundt, og man flytter ikke herned for at arbejde på spansk løn, hvis man gerne vil blive rig 🙂

   • Sonia siger:

    Kære Sarah,

    1000 tak for dit svar?, og hvor er det fantastisk, at I er faldet godt til og vokset personlig og blevet mere åbne og sociale. Det er det jeg savner i Danmark samt det gode vejr. Jeg har lun været i Madrid og har meget svært ved at være i Danmark efter har set Spanien. Jeg forstår godt, at du ikke kender alle svare. Jeg tror godt at mit dansk universitets uddanelse kan bruges der men man skal bestå et sprog test på høj niveau og beviset skal sendes til Sundhedsstyrelsen men jeg har meget lang vej til at komme dertil. Jeg må arbejde lidt i Danmark og lærer spansk imens. Jeg er allerede i gang med det.
    Dvs, det er bedst at søge arbejde i danske virkomsheder der?
    He he, rig bliver man heller ikke let i Danmark, alt er meget dyrt her og isæt livet er meget indenfor og folk meget private, penge er ikke alt. Jeg er absolut ikke rig efter 25 år i Danmark.
    Ja, var det let at finde bolig og hvor længe søgte I inden I flyttede?
    Er der mange danskere i jeres område?

 11. Hermann Alker siger:

  Hej med jer er er boende i Spanien .

  Vi er nu et Par der har arbejdet i DK i mange år , Og vi har ofte snakket om at flytte til Spanien.
  Nyde vores liv efter vi nu er gået på pension . Opleve den dejlige natur osv.
  Men alt start er jo svært hvad skal der ordnes hvordan er det med skat hvordan kommer man der hen hvad skal man alt sørge for.
  Findes der måske et sted forening eller andet her i Danmark der kunne give os info om hvad der skal ordnes før man kan tage afsted .
  Det ville glæde os hvis nogen af jer der er flyttet og lever af sin pension kunne hjælpe os lidt .
  Mvh.Hilsen
  Os to.

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Hermann.
   Det lyder som en dejlig drøm 🙂
   Jeg har lavet en to-do-liste her på bloggen, men jeg ved jo godt at meget er anderledes når man modtager pension fra Danmark.
   Hvis du er på Facebook vil jeg anbefale dig at melde dig ind i de grupper, der findes for danskere på Solkysten.
   Held og lykke med det.

   Mvh. Sarah

 12. Hermann Alker siger:

  Hej Sarah Jacobsen.

  Vi er et par der har snakket en del om at flytte til Spanien om 2-3 År nok vi går på pension.
  Men ved ikke rigtig hvordan man skal starte hvad man skal gøre eller om der måske er et sted man kan søge hjælp.
  kan du give os nogle info måske .
  På forhånd tak.
  Hilsen Hermann og Ina

 13. Hermann Alker siger:

  Hej Sara .

  Vi er et par der om 2-3 år går på pension og leger med tanken om at flytte til Spanien , Men vi synes det slet ikke er så nemt at for det hele på plads .
  Har du nogle info vi kunne bruge. så hører vi gerne fra dig.
  Hvor i Spanien bor du så.
  vi tænker på at tage til Spanien næste år til sommer og holde ferie og se hvordan det er. Ved du måske hvor det er best for dansker at tage hen.
  Mvh Os

 14. Hermann Alker siger:

  Hej

  Er der nogen her inde som kan give mig gode råd om hvad man skal tænke på når man gerne ved flytte til Spanien
  Hvor er det bæst at flytte hen..
  Jeg søger en lidt mindre by med natur strand hvor der også Bor Dansker eller Tysker.
  Og jeg ville helst leje en lejlighed til rimeligt pris.

  Håber at høre noget fra jer .
  Mvh.

 15. Raymond siger:

  Mig og min kæreste vil gerne flytte til Malaga men vi er i tvivl hvor man skal starte med at finde leje bolig.. skal man bare tage ned og starte et sted og så søge videre fra den eller hvordan ville det være godt at starte?

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hejsa.
   Det er en rigtig god idé at tage et par svipture herned for at finde lejlighed, inden I faktisk flytter herned. Det gjorde vi, som I kan læse på https://blog-uno.dk/lejlighed-i-spanien/.
   Det er i hvert fald ikke en god idé at underskrive en lejekontrakt fra Dk uden at have set den.
   Held og lykke med jagten 🙂

 16. Hermann Alker siger:

  Hej alle sammen .

  Kan der anbefales et godt sted i Spanien hvor der bor dansker . som man kan komme i kontakt med. evt. over facebook.
  Mvh. Hermann

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Hermann. Det er svært for andre folk at svare på dine kommentarer her på min blog, så jeg vil i stedet anbefale dig at melde dig ind i de grupper på Facebook, der findes. Her er det nemmere at komme i kontakt med folk og få svar på specifikke spørgsmål. Prøv at søge efter grupperne med ‘Danskere på solkysten’ inde på Facebook.
   Mvh. Sarah

 17. Elin Klitgaard siger:

  hej Sarah
  jeg er meget alvorlig syg og overvejer at flytte til spanien med eller uden min familie..
  med ved du hvordan man få nogle bekendtskaber og nye venner i spanien.
  gode råd til nogen at kontakte ( danskere i spanien)
  Hvad gjorde I, så I ikke var alene??

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Elin.
   Vi fik primært vores bekendtskaber via naboer i bygningen og via vores børns skole (spaniere).
   Men jeg ved, at der findes flere klubber af danskere hernede – samt en række danske restauranter – så jeg vil klart anbefale dig at melde dig ind i sådan en klub for at få nogle danske venner.
   God fornøjelse 🙂

 18. Steen R siger:

  Ja jeg går også med tanken om at tage derned i 14 dage i autocamper og se om man kan finde et sted at bå dernede fast for så kunne jeg godt finde på at flytte derned

 19. Kathrina siger:

  Åh hvor lyder det godt. Vi går rigtig meget og overvejer er så træt af vejret og de stressende hverdage. Vi havde det præcis som jer søndag eftermiddag glæder man sig allerede til weekend da det er så hektisk i hverdagen. Vi overvejer furengiola/benelmadena så ikke så langt fra jer. Vores største bekymring er lidt om børnene vil være for internationale når de bliver ældre og bosætte sig i andre lande. 😬😊

 20. Martin Riis siger:

  Hej Sarah
  Også tak her fra, for de mange gode fik og vidensdeling 😁
  Min kone og vores 2 drenge på 7 og 10 går med – virker det præcis de samme overvejelser om at flytte til Malaga egnen 1-2 år…som en start. Mange ting skal falde på plads får drømmen går i opfyldelse, den ene er skole til drengene og den anden er job. Du skriver du er projektleder… det er jeg også 😁, har du nogle fif til jobsøgning?
  Mht skole har vores store søn ADHD og indlæringsvanskligheder, har du kendskab til skoler ( spanske/internationale), som kan rumme det ?

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Martin.
   Vedr skoler, så kender jeg jo kun vores lille lokale skole, så der kan jeg ikke være til megen hjælp.
   Prøv at læse mir indlæg vedr job her i Spanien. Generelt er det svært at finde et job før man er hernede eller i hvert fald lige på trapperne. Men det er jo altid godt at få nogle kontakter, så du hører om det, hvis der opstår et job.

   Mvh Sarah

  • Mellie siger:

   Hej Martin

   Min bedre halvdel har fået tilbudt job i fuengiola. Vores mellemste dreng på 6 år er ved at blive udredt for adhd.
   Hvis du er blevet klogere på skolevalg i den forbindelse, vil jeg meget gerne høre.

   Mvh. Mellie

 21. Rickie siger:

  Hej Sarah,

  Har et kort spørgsmål. Hvordan lejer man en lejlighed i Torremolinos/Malaga/Benal Madena – altså som i DK hvor det ikke er kort tid men en første hånds kontrakt. Har søgt og søgt men får kun resultater der henvender sig til “turister”

  Mvh Rickie

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Rickie.
   Prøv at læse mit indlæg, der handler om lejlighed her i Spanien. Der linker jeg til nogle gode boligsites og jeg kommer også med en masse fifs.
   God fornøjelse med boligsøgningen.

   Mvh Sarah

 22. Sarah Soliånd siger:

  Hej Sarah.
  Jeg vil flytte til Torre Del Mar området til december i år og har et par spørgsmål jeg håber du kan hjælpe mig svar på.

  Skal man betale spansk SKAT for at være dækket ind på samme måde som vi er i DK ved læge/ hospitalsbesøg m.m. ? Hvis hvordan gør jeg lige mht. de forskellige forsikringer vi har herhjemme dernede ? Jeg går på Folkepension 1/12 og har ikke lyst til at jeg SKAL til DK hver gang der er gået 60 dage hvis jeg stadig er forsikret her hjemme ?

  Hvordan med bilforsikringer, vejhjælp m.m. er det ca. samme priser dernede som her i DK ? Jeg håber du kan give mig svar på disse spørgsmål.

  De bedste hilsner

  Sarah Soliånd

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Sarah.
   Ja, man skal betale spansk skat for at være dækket ind under sygesikringen for at benytte de kommunale læger osv. Men når du går på folkepension modtager du vel pension fra Danmark, og så tror jeg at du er dækket via Danmark. Dette er dog ikke noget, jeg ved så meget om, da vores situation er anderledes.

   Vejhjælp er ofte med i en basis ansvarsforsikring, og efter hvad jeg har set, så er bilforsikringer nogenlunde samme priser som i Danmark, lidt billigere. Og biler er generelt billigere at købe hernede.

   Held og lykke med projektet 🙂

 23. Hermann Alker siger:

  Vi har det også i tankerne at flytte til Spanien , Men hvad skal man alt tænke på hvad skal der ordnes .
  Mangler et sted hvor man kunne går hen og for nogle infos .
  Mvh

  • Sarah Jacobsen siger:

   Ja, der er meget, man skal tænke på. Heldigvis er der meget hjælp at hente i Facebook-grupperne og her på bloggen 🙂

   Mvh. Sarah

 24. Kenneth siger:

  Hej Sarah 🙂

  Jeg skriver til dig fordi jeg har læst en del af dine opslag og som iøvrigt er gode så tak for dem, jeg vil lige høre om du ved noget om det betyder noget for en med førtidspension og rykke til Spanien? Da min mor er det og vil gerne flytte med derned da hendes slidgigt osv vil være noget helt andet i det skønne klima 😎

  Ang med lejlighed og sådan er det nemt nok og ordne papir osv med legekontrkat hvis man ikke er super god til det spanske?

  Mvh Kenneth

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Kenneth.
   Der er mange der bor hernede på en pension og det fungerer fint og man kan leve relativt godt.
   Det kan godt være tricky at lave alt det praktiske, men man plejer at kunne finde hjælp til den slags ting.

   Mvh Sarah

 25. Hanne siger:

  Jeg elsker at læse jeres blok …man kan mærke jeres kærlighed til livet / til børnene og i valgte det helt rigtige sted at bo Torremolinos <3 smukke tanker dig dig og din familie .

  • Sarah Jacobsen siger:

   Tak for de pæne ord – det er dejligt at høre, at disse ting skinner igennem 🙂

   Mvh. Sarah

 26. Jesper siger:

  Hej sarah
  hvilke job muligheder er der i det område.. jeg er bådebygger og snedker … min hustro laver mad

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Jesper.
   Prøv at tage et kig på mit indlæg om jobs hernede.
   Bådebygger er nok svært at finde job som – men det bør være muligt at få et job som kok på en af de mange caféer.
   Men som altid, er problemet, at man konkurrerer om de få jobs med mange spaniere, og timeprisen er markant lavere end i DK.
   Mvh. Sarah

 27. kenneth eli siger:

  Hej jeg er blevet førtidspensionist jeg vil gerne flytte til Spanien, nogle gode råd og gode og billige steder at bo og leje lejligheder?? på forhånd tak

 28. Magnus Jensen siger:

  Kan jeg flytte til Spanien på førtidspension den gamle ordening kan jeg finde en lejlighed til leje til en person og hvordan undgår jeg at blive snydt mvh Magnus

   • Judy luthje siger:

    Hej 😊 Er interesseret i at høre hvad det koster at leje en to eller tre vær. Lejlighed? Ex Torremolinus hvor i bor ?
    Er også førtidspensionist.
    Mvh Judy

    • Sarah Jacobsen siger:

     Hej Judy.
     En fin to-værelseslejlighed kan du finde til 500 euro om måneden plus forbrug. Skal du op og have tre værelser er der et spring i priserne og de er lidt højere.
     Men det kommer selvfølgelig også an på beliggenhed – der er kvarterer, der er dyrere end andre.
     Mvh. Sarah

 29. kenneth p siger:

  Rigtig god information, tak for indsatsen 🙂 overvejer selv at flytte til udlandet om ca.6 år, når min mindste datter er blevet 17 – 18 år, men en ting har afholdt mig fra ikke at gøre det før og det er risikoen for at blive arbejdsløs, ved du hvad der er af sikkerhedsnet ?

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Kenneth.
   Det er ikke noget, jeg er dykket så meget ned i, men jeg ved, at der ikke er de samme muligheder for understøttelser, som i Danmark. Til gengæld er der mange virksomheder, som virkelig gerne vil have sælgere og mødebookere, så hvis man vil give den en skalle med dette, er der ikke stor chance for at blive arbejdsløs.
   Mvh. Sarah

 30. Charlotte siger:

  Super spændende og interessant læsning. Man bliver utrolig nemt motiveret og inspireret til at gøre det hele samme. Hvor er i bare super gode og seje. 🙂
  Faktisk.. er det noget min mand og jeg selv arbejder på.. altså at bosætte hos i Spanien. Vi har ingen børn.
  Jeg tænker… hvor svært vil du mene det er at fined sig et hus/lejlighed at bosætte sig i? Er det dyrt? Er der noget vi skal være særlig opmærksom på?
  Vi er begge stillet med nogle gode jobs hjemmefra – men er interesseret i at starte helt på ny. Hvad tænker du om to danskere der er interesseret i at finde sig et job i Spanien – vi er MEGET åbne, og stille ingen krav, så længe vi bare kan få brød på bordet.

  Ser frem til at høre mere fra dig 🙂

  //Charlotte

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Charlotte.
   Det lyder som en dejlig plan, I har.
   Det er ikke så svært at finde en lejlighed – du kan læse mine tips her: https://blog-uno.dk/lejlighed-i-spanien/
   Vedr. job er der også nok at komme efter, men I skal nok være indstillet på at starte med noget telemarketing, da jobudvalget hernede ikke er så stort. Det har jeg skrevet lidt om her: https://blog-uno.dk/finde-job-i-spanien/
   Men når I kun er jer to og er åbne på lidt af hvert, så kan det da sagtens lade sig gøre 🙂

   Mvh. Sarah

 31. Ronja siger:

  Fantastisk blog. Jeg elsker den. ❤️ Vi har selv ladet op til at flytte til spanien i de sidste 5 år når pigerne flytter hjemmefra og nu er der Ca 2 år til. Jeg læser spansk og læser Alt om landet….. Men….
  Til min forfærdelige skræk og sorg læste jeg desværre om ild tyre forleden og nu kan jeg ikke længere få mig selv til at støtte op om landet. Er blevet helt sur på landet hvilket jo passer skidt med at have brugt år på at forberede at flytte dertil. Et er tyrefægtning men ild tyre er jo dicideret dyremishandling.
  Hvad gjorde du/I for at kunne abstrahere for det. Og er det noget i/man støder på i hverdagen. Bliver det sendt på tv? Læser det kan foregå på det lokale torv om en pæl. Eller ved klipperne og der kan man jo risikere at brase ind til det. I modsætning til tyrefægtning som man jo aktivt skal købe billet til i en arena…… Og det vil jeg ikke kunne bære at se foregå. Hvad er din erfaring med det? 🥺

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Ronja.
   Det kan du tage det helt roligt med. Det er slet ikke noget, vi ser noget til hernede. Faktisk er langt størstedelen af spanierne imod tyrefægtning overhovedet. Så nej, det er slet ikke noget man ser. Om det bliver sendt på tv aner jeg ikke, men jeg kan da ikke forestille mig det, da det ville skabe masser af røre. Og nej, det er bestemt IKKE noget, vi ser på det lokale torv 🙂
   Kom du bare herned 🙂
   Mvh. Sarah

 32. Trine siger:

  Du får det til at lyde som om, at I var nødt til at flytte til Spanien for at få mere tid sammen. I kunne jo også bare have valgt at én af jer gik på deltid. Så havde I automatisk fået mere tid. Og 4 1/2 time nu, er da heller ikke imponerende. Kommer så store børn allerede i seng kl.19.00?

  • Sarah Jacobsen siger:

   Hej Trine.
   Ja, det er rigtigt, at vi også kunne have valgt at én af os gik på deltid, men det havde vi haft svært ved at klare økonomisk. Så skulle vi have lavet nogle omprioriteringer, som vi ikke havde lyst til at lave i Danmark. Eftersom leveomkostningerne er meget lavere i Spanien har vi noget mere råderum her.
   Du synes ikke at 4½ time mere sammen om dagen er meget? Ok, men vi kunne i hvert fald tydeligt mærke de mange timer mere sammen, vi fik.
   Dengang kom de i seng kl. 19, ja, og så lå de og læste lidt. Det gør de ikke mere, da de nu er blevet større 🙂
   Mvh. Sarah

 33. Cirkeline siger:

  Virkelig gode tips! Vi har selv været flyttet til udlandet af flere omgange, og vi drømmer om at flytte til Vietnam i en kortere periode i 2022! Lad os krydse fingre for at rejserestriktionerne bliver lempet i nærmere fremtid, så vi snart kan komme ud i verden igen 🙂 

  Kh. Cirkeline // <a href=”http://www.rejsrejsrejs.dk”>RejsRejsRejs</a>

  Du er velkommen til at læse vores tips og ideer til <a href=”https://www.rejsrejsrejs.dk/rejseguides/flyt-til-udlandet-guide/”>hvilke faktorer der har været på spil for os, når vi har flyttet til udlandet </a>

 34. Mia siger:

  Hej Sarah. Jeg fandt din blog, fordi min mand og jeg overvejer at flytte et år eller to til Spanien med vores to drenge. Jeg har selv boet i både Asturias og Barcelona og vil virkelig gerne vise dem mit andet land, samt lære børnene spansk. Jeg er lærer og min mand er selvstændig og kan måske udvide virksomheden til Spanien. Jeg glæder mig til at læse videre i din blog og kommer sikkert med nogle spørgsmål omkring skole😊 Vil bare sige tak for, at du deler jeres erfaringer og liv herinde. Det er hyggeligt og meget relevant information😊 Kh Mia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *