Jo jo, det er såmænd ikke fordi det er så svært at pakke et par håndklæder og tage til stranden, og så kan man hygge sig der.
Men gennem årene har vi fundet et par gode tricks (og et par insider-hemmeligheder) til at strandturen bliver endnu bedre, og dem vil jeg gerne dele med jer i dette indlæg 🙂
1. Tag ikke på stranden om søndagen
Hvis I – ligesom os – bedst kan lide, når stranden ikke er alt for overfyldt, så undgå at lægge strandturen på en søndag. Søndag er nemlig den dag, hvor alle de spanske familier tager på stranden sammen.
Søndag er ‘familiedag’, og om vinteren tager de spanske familier ofte ud at spise (som du kan læse om her), men om sommeren er søndag ofte stranddag, hvor man kan se de spanske familier medbringe pavilloner, liggestole, parasoller og mad til hele dagen. Så generelt er lørdag en mere rolig dag på stranden end søndag.
Når det er sagt, så er det altså hyggeligt at observere spaniernes strand-søndage sammen, og jeg synes, at det er en fantastisk tradition, de har der.
2. Når vandet går i ét med himlen
Vi har flere gange kørt til stranden, for blot at vende hurtigt hjem fordi det blæste for meget, eller fordi der var for mange bølger til, at børnene kunne bade.
Det har vi fundet en løsning på.
Vi kan nemlig se ned til vandet fra vores lejlighed, og vi kigger altid efter, hvordan vandet ser ud. Hvis vandet er flot og blåt, bliver vi hjemme.
Men hvis vandet er gråligt og nærmest går i ét med himlen, tager vi på stranden.
Det betyder nemlig, at vandet er så roligt, at himlen spejler sig i vandet (derfor går de næsten i ét), og så ved vi, at der er grønt flag, og at vandet er roligt og klart.
Det giver jo fuldstændig mening (det med, at himlen spejler sig i vandet), men det var bare slet ikke noget, vi havde tænkt over, før en spansk kammerat nævnte dette trick for os :-).
3. Find en sandbanke
Her i Torremolinos, hvor vi bor, er der meget stor forskel på havbunden indenfor et lille område. Du kan risikere at bade et sted, hvor du slet ikke kan bunde, men blot 20 meter væk kan du uden problemer bunde og gå ude på sandbunden.
Så hold øje med, hvor de andre badende kan gå ud og bunde, for så har de sikkert fundet en god sandbanke.
Det plejer vi altid at gå efter, for børnene har det meget sjovere med at bade, når de kan bunde og stå at spille bold eller frisbee ude i vandet.
4. Bade, surfe eller dykke?
Strandene her vest for Málaga er rigtig gode til at bade fra, og der findes langs denne kyststrækning også mange, der udlejer vandcykler m.v. og der er også vandforhindingsbaner hist og her. Så her er helt perfekt til familiesjov.
Ønsker man i stedet at dykke eller snorkle, er det dog bedre at tage øst for Málaga, hen til området omkring La Herradura og Almuñecar, hvor der også findes nogle fede, ‘skjulte’ strande, der er gode til dette.
Er man på udkig efter noget helt andet, er strandene helt nede vest for Gibraltar også virkelig gode. Strandene ved Tarifa, Bolonia osv. er mere lavvandede, og de har lyst sand og sandbanker, som vi kender det fra Vesterhavet i DK. Her skal man dog være meget obs på kun at køre hen, når det ikke blæser særlig meget, for vinden kan være et stort problem her. Det blæser generelt rigtig meget på disse strande i Cadiz, og det er også her, alle surferne holder til. Og det er et flot syn at observere alle kitesurferne ude på vandet – det ser altså imponerende ud.
5. Hold øje med brandmænd
Når der er virkelig varmt (især i august), og når havstrømmen er på en særlig måde, kan man ved strandene godt finde brandmænd. Det er rigtig træls, og nogle dage kan det være så slemt, at man slet ikke har lyst til at bade.
Når der er advarsler om dette, så bruger vi den app, der hedder “Infomedusa”. Her kan man på hver enkelt strand se andre brugeres kommentarer om, hvorvidt der er brandmænd (medusas) og om, hvordan badevandet er. Appen er spansk, skal I lige være klar over.
Dette var mine 5 bedste råd til en god strandtur – opbygget gennem adskillige år og utallige strandture – jeg håber, at de kan bruges.
Hav en skøn sommer 🙂